Kunstgebit behandelen en onderhouden

Ook al heeft u een kunstgebit en geen eigen tanden en kiezen meer, dan nog is het verstandig één of liever nog twee keer per jaar op controle te komen en uw kunstgebit behandelen. Hieronder leggen we uit waarom.

Mondholte poetsen

In de mond kunnen allerlei problemen ontstaan, bijvoorbeeld mondkanker. Mondkanker kan ontstaan door overmatig alcohol- en tabaksgebruik. Ook andere factoren kunnen een rol spelen, zoals een prothese die langdurig irriteert.

Mondkanker voel je vaak niet (meteen)! Daarom is het belangrijk dat een professional minstens één keer per jaar uw hele mondholte inspecteert.

Goede hygiëne is en blijft dus belangrijk, óók bij een kunstgebit. Dus poets uw tong, uw gehemelte en uw kaakwand goed, zodat uw mond gezond blijft.

Prothese poetsen

CDC adviseert u uw prothese (kunstgebit) minstens één keer per dag te poetsen. Gebruik daarvoor een speciale protheseborstel en poets met een speciale prothesetandpasta (Ecosym) of met gewone zeep zoals groene zeep, Dubro of Dreft.

Gebruik nooit gewone tandpasta voor uw kunstgebit!

In gewone tandpasta zit een soort schuurmiddel. Gebruikt u dat om uw kunstgebit te poetsen, dan verdwijnt de glanslaag op uw tanden en wordt het oppervlak van uw tanden (= kunststof) poreuzer. Uw gebit zal daardoor gaan verkleuren onder invloed van voedingsmiddelen zoals koffie, thee en rode wijn.

Nadat u uw kunstgebit hebt gepoetst, spoelt u het goed af met water.

Azijn

Leg uw kunstgebit minstens één keer per week gedurende 20 minuten in een bakje met pure azijn (witte azijn, zoals keukenazijn of schoonmaakazijn). Zorg dat het gebit helemaal onder staat. Op deze manier verwijdert u de kalkaanslag die zich vastzet op de tanden. Even goed napoetsen met de protheseborstel onder stromend water en uw gebit voelt weer heerlijk glad en fris!

’s Nachts gebit inhouden of uitdoen?

U mag uw kunstgebit ’s nachts inhouden. Dat is geen bezwaar. Toch doen sommige mensen dat niet, bijvoorbeeld omdat ze in hun slaap tandenknarsen, waardoor de prothese sneller slijt.

Doet u uw kunstgebit ’s nachts uit? Bewaar het dan droog. Dus niet in een glas water op het nachtkastje. Als een prothese nat wordt bewaard, ontstaat er een dun laagje met bacteriën, dat de hele nacht groeit. Liever dus droog wegleggen, ’s ochtends even goed afspoelen en dan indoen.

Poetsen van implantaten

Veel mensen hebben boven een kunstgebit en onder een vaste brug of een klikgebit op implantaten. Ook implantaten moeten ook elke dag worden gepoetst, met een handtandenborstel of een elektrische tandenborstel en ragers of superfloss.

Implantaten (kunstwortels) zijn weliswaar gemaakt van titanium, maar ze staan in het eigen kaakbot en weefsel. Rondom de implantaten kunnen ontstekingen ontstaan. En als de implantaten door een ontsteking verloren gaan, zijn er geen alternatieven meer. Implantaten zijn de laatste optie…

Kortom: je kunstgebit behandelen loont. Als je het goed onderhoudt, gaat het langer mee.

man en vrouw samen op de foto
  • Dé kliniek van Nederland
  • Klanttevredenheid van 8,6
  • Uniek narcosecentrum