De basis voor een goede mondverzorging

Geschreven door: Lorette Laumans | 22 mei 2015
Tags:

Dat vrijwel iedereen een mooi en stralend gebit wil is geen verrassing. Een mooi gebit is immers het visitekaartje van uw gezicht. Een goede, dagelijkse mondverzorging is hierbij onmisbaar. Een mooi gebit is immers een gezond gebit. CDC Complete tandzorg zet de basisregels voor een goede mondverzorging voor u op een rij.

Tanden poetsen

We weten allemaal dat tanden poetsen de basis is van een goede tandverzorging. Dat begint al bij de eerste tandjes en blijft uw hele leven belangrijk. Poets minstens twee maal per dag voor minimaal twee minuten, bij voorkeur met een elektrische tandenborstel. Gebruik hiervoor een tandenborstel waarvan de haartjes zacht zijn om bloedend tandvlees te voorkomen en vervang deze iedere drie maanden.

Tandpasta met fluoride

Gebruik bij het tandenpoetsen tandpasta met fluoride. De fluoride maakt tandglazuur sterker en zorgt ervoor dat het beter bestand is tegen zuren. Zo geeft u uw tanden extra bescherming tegen potentiele gaatjes (cariës). Gebruik voor de allerkleinsten speciale kindertandpasta. Kindertandpasta’s  bevatten namelijk snelwerkend fluoride, zodat kinderen ook wanneer zij snel of kort poetsen beschermd zijn.  Laat kinderen niet te snel zelfstandig poetsen, begeleidt hen hierbij en controleer de poetstijd en –wijze.

Tussen de tanden

Met een tandenborstel kunt u niet altijd de ruimten tussen de tanden en kiezen goed schoonmaken. Het is daarom aan te raden om minimaal één keer per dag de ruimtes tussen de tanden te reinigen met flos, ragers of tandenstokers. Dit verwijdert tandplak en voedselresten die ondanks goed poetsen achter kunnen blijven.

Gezond eten en drinken

Veel voedsel zoals frisdrank, fruit en wijn bevatten suikers en zuren die het glazuur aantasten. Dit veroorzaakt tanderosie (slijtage). Hoe vaker u zure producten eet of drinkt, hoe groter de kans op tanderosie. Kies er daarom voor om maximaal 7x per dag iets te eten en vermijd schadelijk voedsel zoveel mogelijk zodat uw gebit voldoende tijd heeft om te herstellen.

Periodieke controle

Het is belangrijk om minimaal twee keer per jaar uw tandarts te bezoeken. Deze controleert uw gebit en tandvlees op eventuele problemen en kan verdachte plekjes tijdig constateren en oplossen. Bovendien geeft uw tandarts u begeleiding om uw mond gezond te houden. Vraag het preventieteam bij CDC Complete tandzorg om advies of maak een afspraak.

Lorette Laumans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *