Hoe poets jij je tanden?

25 juli 2018
Categorie: Gebit

Tandenpoetsen kan op twee manieren: met een handtandenborstel of een elektrische tandenborstel. Maar met welke methode krijg je nu de schoonste tanden? Onze specialisten geven de voorkeur aan elektrisch poetsen. Waarom? Dat leggen we in dit blogartikel aan je uit.

Betere gebitsverzorging met een elektrische tandenborstel

Een elektrische tandenborstel poetst beter dan een handtandenborstel. Allereerst maak je in één poetsbeurt net zoveel poetsbewegingen, als je met een gewone tandenborstel in één maand doet. Hierdoor verwijdert elektrisch tandenpoetsen veel meer tandplak en dit verkleint de kans op tandsteen. Ook gaatjes  of  ontstoken tandvlees voorkom je eerder met elektrisch poetsen.

Als je poetst met een elektrische tandenborstel, hoef je alleen maar de borstel op de tand of kies te zetten. De elektrische tandenborstel doet vervolgens de rest. Bij een handtandenborstel moet je hem ook nog bewegen. Maar let op: poets niet te hard. Te hard poetsen op één plek kan ervoor zorgen dat je het tandglazuur en tandvlees wegpoetst. Dan krijg je last van gevoelige tanden, doordat de tandhalzen bloot komen te liggen. Een handtandenborstel kan ertoe leiden dat de conditie van het tandvlees (verder) verslechtert. Steeds vaker hebben elektrische tandenborstels allerlei technische snufjes die het tandenpoetsen vergemakkelijken. Sommige tandenborstels geven precies aan hoe hard of hoelang je nog moet poetsen. Dit bevordert de gebitsverzorging.

Maar welke opzetborstel is dan het meest geschikt voor jouw gebit? De opzetborstels variëren in onder andere hardheid, vorm en richting van de haren. Vraag het aan één van onze preventie-assistentes of mondhygiëniste. Dit kan namelijk per gebit verschillen. Heb je last van gevoelig tandvlees? Dan adviseren we eerder om voor een zachte borstel te kiezen. Bij hardnekkig tandplak of tandsteen is een harde opzetborstel beter voor gebruik. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat de zachte opzetborstels wel minder goed tandplak verwijderen.

Welk type elektrische tandenborstel kies je dan?

Onderzoek van de Consumentenbond wijst uit dat een elektrische tandenborstel geen dure investering hoeft te zijn. Volgens de Consumentenbond is namelijk de Oral-B Vitality Cross Action de beste koop. Deze tandenborstel heb je al voor twee tientjes. De Oral-B Genius verwijdert het beste tandplak. Dit is blijkbaar het effect van de ronde (roterende) en op en neer (oscillerende) bewegende borstel.

Wanneer is het tijd om de tandenborstel te vervangen?

Wij raden aan om naar de slijtage van de borstelharen te kijken. Als de borstelharen alle kanten op staan, is het de hoogste tijd om de borstelkop te vervangen. Bij de één zal dit eerder zijn dan bij de ander. Naar alle waarschijnlijkheid slijt de borstel van een elektrische tandenborstel minder snel. In vergelijking met handmatig poetsen heb je minder snel de neiging om extra druk te zetten.

Tandenpoetsen alleen is niet voldoende

Denk je na het tandenpoetsen klaar te zijn? Dan heb je eigenlijk nog steeds geen schone tanden. Ongeveer 40% van al het tandplak bevindt zich tussen de tanden en daar kun je met een (elektrische) tandenborstel niet bij.  Met behulp van ragertjes kun je het resterende tandplak tussen de tanden verwijderen. Ragertjes zijn in verschillende maten beschikbaar, ook voor de hele smalle kiertjes. Ons advies: verwijder met de ragers van GUM één keer per dag tandplak tussen de tanden. Vaker is niet nodig!

Laat in een reactie hieronder weten hoe jij dagelijks je tandenpoetst. 

Lorette Laumans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *