Monddroogheid en het belang van speeksel

Geschreven door: Lorette Laumans | 10 oktober 2015
Tags:
Categorie: Blog

Een droge mond wordt veroorzaakt door een tekort aan speeksel in uw mond en kan een onaangenaam gevoel geven. Iedereen heeft wel eens last van een droge mond, dit is meestal van tijdelijke aard. Wanneer u langdurige of blijvende monddroogheid ervaart kan dit echter slecht zijn voor uw gebit en mondslijmvlies.

Wat is speeksel?

Speeksel wordt gevormd door onze speekselklieren en bestaat voor 97% uit water, de overige 3% bestaat uit bestandsdelen zoals slijm, eiwitten, enzymen, zouten en afweerstoffen. Speeksel heeft meerdere belangrijke functies waaronder:
– Ervoor zorgen dat u uw wangen, tong en lippen gemakkelijk kunt bewegen en u uw voedsel pijnloos kunt doorslikken.
– Bevochtigen van het mondslijmvlies waardoor uitdroging wordt voorkomen.
– Bescherming tegen tanderosie door buffering van zuren.
– Reinigen van het gebit en mondslijmvlies
– Oplossen van voedingsproducten zodat u smaken kunt proeven.
– Remmen van bacteriën en schimmels in de mond
– Voorbereiden van spijsvertering

Wat als er te weinig speeksel is?

Wanneer u langdurig of blijvend monddroogheid ervaart kan dit gevolgen hebben voor uw mondgezondheid. Bij onvoldoende speeksel, kan tandplak zich sneller gaan vormen dan normaal. Hierdoor kunnen er onder andere sneller gaatjes ontstaan en kan het tandvlees gaan ontsteken. Personen met een droge mond hebben vaak moeite met praten, slikken en slijmvliezen raken gemakkelijk geïrriteerd doordat de beschermende speeksel laag ontbreekt. Hierdoor kunnen weer pijnlijke plekken, ontstekingen en infecties ontstaan.

De oorzaak van een droge mond

Door verdamping van het speeksel bij ademhaling door de mond kunt u een droge mond ervaren. Ook kan het voorkomen dat de speekselklieren onvoldoende speeksel afgeven, dit kan ontstaan door:
1. Een droge mond is een veelvoorkomende bijwerking van medicijnen. Als gevolg van de medicatie worden de speekselklieren meestal niet zelf aangetast maar wordt het speekselafgifte geremd.
2. Bestraling van het hoofdhalsgebied kan de speekselklieren blijvend beschadigen en de functionaliteit verminderen.
3. Verschillende ziekten zoals suikerziekte, reuma, nierziekten, hormonale en koorts
4. Het syndroom van Sjögren is een auto-immuunziekte die de speekselklieren aantasten.
5. Overmatig gebruik van alcohol, roken, cannabis en koffie.

Hoe kunt u monddroogte verhelpen?

De gevolgen van een droge mond kunnen groot zijn voor het gebit. In een uitgedroogde mond heb je aanzienlijk sneller kans op gaatjes en tandvleesproblemen. Om die reden is het aan te raden om langs de tandarts te gaan en uw probleem voor te leggen. Hij/zij zal een behandeling starten, waarbij vooral wordt gekeken hoe de schade als gevolg van xerostomie, zoveel mogelijk kan worden beperkt.

Afhankelijk van de oorzaak kunt u monddroogte op verschillende manieren verlichten. Ervaart u monddroogte? Maak een afspraak bij CDC Complete tandzorg.

Lorette Laumans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *