Zonder zorgen naar de tandarts

Geschreven door: Lorette Laumans | 23 maart 2016
Categorie: Blog

Gaat u nooit naar de tandarts omdat u te bang bent? Nergens voor nodig: de speciale narcose tandarts zorgt ervoor dat u helemaal niets merkt van de behandeling. CDC Tandzorg heeft een uniek narcosecentrum ingericht om patiënten helemaal op hun gemak te stellen. U doet een dutje, terwijl wij ondertussen uw gebitsproblemen (bijvoorbeeld implantaten) verhelpen.

Tandartsangst

Eén op de acht Nederlanders is zeer of zelfs extreem bang voor de tandarts. Een grote groep durft daardoor helemaal niet meer naar de tandarts te gaan. Vaak komt dit door verhalen uit de omgeving of slechte ervaringen in het verleden. Angstige mensen die toch naar de tandarts gaan, geven aan vooral het geluid van de tandartsboor te vrezen.

Mogelijke oplossingen

Een tandarts zal niet meteen overgaan tot narcose; er zijn meerdere mogelijkheden om een behandeling te verzachten. Bij een pijnlijke behandeling kunt u kiezen voor een plaatselijke verdoving. Zo voelt u helemaal niets meer op de plaats waar de ingreep plaatsvindt. Ook is het mogelijk dat de tandarts van tevoren een kalmerend middel voorschrijft, zodat u meer ontspannen een praktijk binnenstapt.
Enkele tandartsen werken tegenwoordig met de zogenaamde ‘vergeetpil’, ofwel propranolol . Dit is een pil tegen stress, die hartkloppingen en zenuwen vermindert. Naast stress verlagende kwaliteiten heeft propranolol ook het vermogen om deels traumatische herinneringen uit het geheugen te wissen. De pil kan emotie van een trauma afhalen door de adrenaline effecten bij het brein bij herbeleving van een traumatische gebeurtenis te blokkeren. Als het goed is, wordt hierdoor het trauma overstemd door een nieuwe, neutrale ervaring. Hierdoor is de ervaring bij de tandarts anders en nieuw en kunt u sneller over uw angst heen komen.

Unieke aanpak

Voor patiënten die echt geen behandeling aandurven, heeft CDC Tandzorg een speciaal narcosecentrum opgericht. Het team in het centrum bestaat uit tandartsen, verpleegkundigen en anesthesisten. Voorafgaand aan de behandeling zal de anesthesist een vragenlijst met u doornemen, zodat uw gezondheidstoestand duidelijk wordt. Zo behandelen wij altijd op een veilige manier, zonder dat u daar ook maar iets van merkt.

Bent u extreem bang voor de tandarts? Dan kan de narcosebehandeling de oplossing voor u zijn. Op deze pagina vindt u ook een uitgebreid filmpje over hoe de behandeling in zijn werk gaat.

Lorette Laumans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *