Aften

U heeft een pijnlijk plekje in uw mond. U gaat voor de spiegel staan, opent uw mond en gaat op zoek naar de oorzaak. Er zit een klein vlekje op uw tandvlees. Zou dat het zijn? Zachtjes duwt u op dat plekje. Dat doet zeer. Wat is hier aan de hand?

Direct informatie over aften? Bel ons op: 088-232 82 85.

Wat is een aft?

Mogelijk heeft u last van aften. Een aft is een zweertje in de mond. Aften beginnen vaak als een blaasje. Als dat blaasje stuk gaat, wordt het een (pijnlijk) zweertje. Op deze pagina leest u wat mogelijke oorzaken van aften zijn en wat u er eventueel zelf aan kunt doen.

Hoe herken je een aft?

Aften vormen grijswitte of gele plekjes met een rode rand. Ze verschijnen aan de binnenkant van de lippen en wangen en onder de tong. De meeste aften zijn kleiner dan een centimeter. Ze kunnen weinig kwaad, maar kunnen flink irriteren, met name als u eet of drinkt.

Wie krijgen aften?

Iedereen kan in principe aften krijgen. Een kwart van de bevolking heeft er (wel eens) last van. Dat zijn ruim vier miljoen mensen. U bent dus bepaald niet de enige! Aften komen het meeste voor bij mensen in de leeftijdscategorie 30-40 jaar. Vrouwen hebben er iets vaker last van dan mannen. Dat komt omdat er ook verband lijkt te zijn met de menstruatiecyclus.

Linda Croonen
“Ik heb er lang naar uitgekeken”
Karin van Diepen
“CDC heeft begrip voor angst”

Waarom CDC?

Gespecialiseerde tandartsen én implantologen

Met passie en trots helpen onze ervaren en gekwalificeerde professionals cliënten aan mooie, gezonde en witte tanden. Zij streven naar het allerbeste resultaat.

Eigen narcosecentrum

Bent u (extreem) bang voor de tandarts? CDC beschikt over een eigen narcosecentrum met vier behandelkamers. Ons anesthesieteam zorgt ervoor dat uw behandeling pijnloos verloopt.

Eigen tandtechnisch laboratorium

Wilt u snel een eind aan uw gebitsproblemen? CDC heeft een eigen tandtechnisch laboratorium. We kunnen protheses op dezelfde dag maken en aanpassen. Persoonlijk maatwerk staat voorop: u heeft altijd inspraak in de kleur en vorm.

Hoge klanttevredenheid (8,6/10)

Onze cliënten geven ons een 8,6. Daar zijn wij trots op en blij mee.

Waar vind je aften?

Aften komen vooral voor aan de binnenkant van de wang (wangslijmvlies), op het tandvlees en het verhemelte. Soms manifesteren aften zich ook op de tong. Als dat het geval is en de aft pijn doet, voelt u hem de hele dag. Niet alleen bij het eten of drinken, maar ook bij het praten, of als u slikt of lacht.

Is een aft een probleem?

Zolang u een aft met rust laat, is er niet zoveel aan de hand. Dat verandert als u een aft aanraakt of als een aft in contact komt met bijvoorbeeld zure voedingsmiddelen of sterke drank. Dan ontstaat een venijnige, branderige pijn. Aften zijn niet besmettelijk, tenzij ze veroorzaakt zijn door het herpesvirus.

Grote en kleine aften

We onderscheiden (in hoofdlijnen) kleine en grote aften:
Kleine aften (3-8 mm) genezen binnen twee weken, zonder litteken.
Grote aften (groter dan 1 centimeter) zijn pijnlijker en hebben iets meer tijd nodig om te genezen: 6 tot 8 weken, maar soms ook (flink) wat langer. Ze laten vaak een litteken na, maar omdat dat in de mond is zal niemand het zien (behalve de tandarts of de mondhygiënist).

Of een aft in de mond nou groot of klein is, maakt voor de pijn niet uit. Ook een kleine aft kan flink pijn doen. Sommige mensen hebben zelfs zoveel last van aften dat ze er minder van eten.

Oorzaak aften

Wat de oorzaak van aften is? Om heel eerlijk te zijn: we weten het niet. Althans, niet met zekerheid.

Wat we wél weten, is dit:

  • Er zijn aanwijzingen dat er een relatie is tussen aften en de aanwezigheid van angst en/of stress en/of overgevoeligheid voor bepaalde voedingsbestanddelen.
  • Ook lijkt er een verband te zijn tussen het ontstaan van aften en tekorten aan vitamine B12, foliumzuur en ijzer.
  • Verder kan een virus of bacterie in combinatie met een verminderde weerstand de oorzaak zijn, evenals hormonale veranderingen tijdens de menstruatiecyclus.
  • Soms worden aften veroorzaakt door het herpes simplex virus, dat ook de veroorzaker van een koortslip is.
  • Tot slot kunnen chronische aandoeningen en behandelingen die de algehele conditie verzwakken (denk aan chemotherapie) de kans op aften vergroten.

Genezing van aften

Meestal geneest een aft vanzelf binnen een week. Goed nieuws dus. Zolang de aften nog niet helemaal genezen zijn, is het raadzaam voorzichtig te poetsen, rustig te eten en de inname van alcohol te matigen.

Zoals gezegd: een aft is een soort ontsteking. Er zijn geneesmiddelen in de handel om de mond te spoelen en te reinigen. Sowieso geldt bij aften, net als bij vrijwel alle aandoeningen in de mond: een goede mondhygiëne helpt problemen te voorkomen en draagt bij aan een sneller herstel.

Wanneer een aft in de mond niet binnen drie weken geneest of wanneer de aften regelmatig terugkeren, is het verstandig naar de huisarts te gaan.

Tips en adviezen bij aften

Allereerst: zorg voor een goede weerstand door gezond en gevarieerd te eten, regelmatig te bewegen en voldoende te slapen, en zorg voor een goede mondzorg.

Wil je precies en zeker weten wat er aan de hand is en of en hoe het kan worden behandeld? Maak dan nu meteen een afspraak voor een adviesgesprek. Bellen kan natuurlijk ook, op 088-232 82 85. We zijn op werkdagen bereikbaar van 8:30–17:30 uur.

Adviesgesprek

Pijnloze behandelingen, hoge veiligheidsnormen, vakbekwaam team en geen angst meer voor de tandarts