Bloedend tandvlees

Heeft u bij iedere hap of slok die u neemt het idee bloed te proeven? Dan heeft u misschien last van bloedend tandvlees. Bloedend tandvlees is een veelvoorkomende tandvleesaandoening.

Bloedend tandvlees is een signaal dat uw tandvlees in slechte conditie verkeert. Dat is geen reden voor acute paniek, maar wél een reden om actie te ondernemen. Laat u tandvleesproblemen op zijn beloop, dan kunt u na verloop van tijd uw tanden verliezen.

Gezond of ongezond tandvlees?

Gezond tandvlees bloedt niet en is roze van kleur. Ongezond of ontstoken tandvlees is rood gezwollen en bloedt sneller.

Symptomen van bloedend tandvlees zijn:

  • Bloed in uw mond na het tanden poetsen of flossen
  • Slechte adem, die door de ontsteking ontstaat
  • Opgezet, gevoelig of ontstoken tandvlees
  • Pijnlijk tandvlees bij aanrakingen
  • Een metaalsmaak in uw mond

Oorzaken van bloedend tandvlees

Wanneer tandvlees bloedt, is dit een teken van slechte mondhygiëne. Wanneer uw tandvlees gaat bloeden bij het poetsen van uw tanden, zult u uw mondverzorging moeten aanpassen. Een goede mondhygiëne is erg belangrijk. Daarom raden we aan om twee keer per dag uw tanden te poetsen met een zachte tandenborstel. Harde borstels kunnen er namelijk ook voor zorgen dat u uw tandvlees aantast. Naast goed poetsen, is ook flossen erg belangrijk. Reinig uw gebit één keer per dag door middel van een tandenstoker of flosdraad. Op die manier houdt u uw tandvlees gezond.

Goede mondverzorging is dus de belangrijkste oorzaak van bloedend tandvlees, maar daarnaast zijn er ook andere oorzaken. Denk hierbij aan vitaminegebrek, een droge mond, hormonale veranderingen of tandpasta met alcohol of sodium lauryl sulfaat.

Gevolgen van bloedend tandvlees

Wij raden aan om zo snel mogelijk contact op te nemen met een tandarts of mondhygiëniste als u last heeft van bloedend tandvlees. Een tandvleesontsteking kan namelijk effect hebben op uw algehele gezondheid. Er bevinden zich namelijk ontzettend veel bacteriën in uw mond die giftige stoffen produceren bij een ontsteking. Deze kunnen in de bloedbaan terecht komen en ziekteverschijnselen verergeren. Er ontstaat hiermee een verhoogd risico op onder andere hart- en vaatziekten.

Daarnaast heeft het ook effect op tand en tandvlees, zoals terugtrekkend tandvlees en tandsteen.

Tandsteen

Heeft u tandsteen, dan heeft u hulp nodig. U kunt tandsteen namelijk niet zelf verwijderen. Al was het maar omdat u niet zelf de achterkant van uw tanden kunt bekijken. Ons advies: neem contact op met CDC. Ons preventieteam en onze mondhygiënisten verwijderen uw tandsteen zorgvuldig en pijnloos. Het resultaat: een mooier en sterker gebit, zonder tandvleesproblemen.

Meer tandarts informatie

Wilt u meer informatie over bloedend tandvlees, zoals hoe u de kans op bloedend tandvlees kunt voorkomen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij raden u ook aan om onze pagina over tandvleesproblemen te lezen. Hier vindt u meer informatie wat CDC voor u kan doen.

Snel van uw tandvleesproblemen af? Maak dan nu een afspraak voor een adviesgesprek met een tandarts of mondhygiëniste. Wilt u tandvleesproblemen voorkomen? Dat kan met goede mondzorg. Het twee maal per dag goed poetsen en flossen van uw tanden zorgt voor een gezonde mond.

Adviesgesprek

U verdient het om een mooie glimlach te delen met familie en vrienden! Reserveer een adviesgesprek bij CDC en zet de stap naar een mooi én gezond gebit.