Gaatje in tand

Als je een gaatje in je tand of kies hebt, wat is er dan aan de hand? Wat voel je dan? En: wat kun je eraan doen? We leggen het u graag uit.

Direct informatie over gaatjes? Bel ons nu op: 088-232 82 85.

Gaatje in tand, gaatje in kies

Au! Dat doet pijn!
Dat heb we allemaal wel eens. Bijvoorbeeld bij het tandenpoetsen. Of als we iets kauwen. Of wanneer we iets eten of drinken wat heel warm of koud is. Gaat het niet over? Misschien hebt u dan een gaatje in uw tand of kies, al kan de pijn ook door iets anders worden veroorzaakt.

Wat de oorzaak van de chronische tandpijn ook is: tandpijn is een teken dat er iets mis is. Een signaal dat u beter niet kunt negeren. Wachten tot het over gaat, is geen goed idee. Het gaat namelijk bijna nooit vanzelf over. De pijn wordt alleen maar erger. En het gaatje in de kies wordt alleen maar groter. Kauwen doet pijn, zelfs lachen lukt niet meer. En op een gegeven moment ligt u van de pijn zelfs wakker.

Hoe ontstaan gaatjes?

Een gaatje in kies of gaatje in tand – ook wel cariës of tandbederf genoemd – ontstaat als het tandglazuur is aangetast. Dat glazuur vormt een beschermlaagje om uw tanden. Is dat laagje dunner geworden of verdwenen, dan kan een gaatje ontstaan.

Zoet en zuur

De belangrijkste vijand van uw tandglazuur is suiker. Suiker vinden we met name in snoep en gebak. Snoepen is dus slecht voor uw gebit. Dat geldt trouwens ook voor suikerhoudende frisdranken. Het glazuur is de laatste verdedigingslinie. Is die doorbroken, dan ontstaan gaatjes in tanden of kiezen.

Wat niet veel mensen weten, is dat ook zuren (denk aan citroensap) het glazuur aantasten, net zoals trouwens fruit en fruitstappen. In fruit zit immers relatief veel suiker. Je kunt je dus afvragen of het motto ‘Snoep verstandig, eet een appel’ wel klopt.

Mag u nou geen zoet of zuur eten of drinken meer gebruiken? Natuurlijk wel! Maar als uw tanden u lief zijn en u gaatjes wilt voorkomen, poets daarna dan even uw tanden. Niet meteen. U kunt beter een half uur wachten met poetsen omdat het tandglazuur zo beter kan herstellen.

Linda Croonen
“Ik heb er lang naar uitgekeken”
Karin van Diepen
“CDC heeft begrip voor angst”

Waarom CDC?

Gespecialiseerde tandartsen én implantologen

Met passie en trots helpen onze ervaren en gekwalificeerde professionals cliënten aan mooie, gezonde en witte tanden. Zij streven naar het allerbeste resultaat.

Eigen narcosecentrum

Bent u (extreem) bang voor de tandarts? CDC beschikt over een eigen narcosecentrum met vier behandelkamers. Ons anesthesieteam zorgt ervoor dat uw behandeling pijnloos verloopt.

Eigen tandtechnisch laboratorium

Wilt u snel een eind aan uw gebitsproblemen? CDC heeft een eigen tandtechnisch laboratorium. We kunnen protheses op dezelfde dag maken en aanpassen. Persoonlijk maatwerk staat voorop: u heeft altijd inspraak in de kleur en vorm.

Hoge klanttevredenheid (8,6/10)

Onze cliënten geven ons een 8,6. Daar zijn wij trots op en blij mee.

Gaatjes voorkomen

Sommige mensen hebben nooit gaatjes in tanden of kiezen. Wat ze ook eten. Anderen moeten regelmatig een gaatje laten vullen. Hoe kan dat?

Allereerst: het ene gebit is het andere niet.

  • Sommige mensen hebben van nature heel sterke tanden. Anderen zijn geboren met een kwetsbaar gebit.
  • Daarnaast geldt dat mensen met een minder goede algehele gezondheid en mensen die bepaalde medicijnen gebruiken sneller gaatjes krijgen.
  • Verder hebben mensen met minder speeksel sneller gaatjes dan anderen. Speeksel beschermt tanden en kiezen namelijk tegen cariës.

Kortom: je moet er (ook) een beetje geluk op hebben.

Aan de andere kant: door goede mondhygiëne kun je veel problemen voorkomen. Wat goede mondzorg inhoudt, leggen we uitgebreid uit op onze pagina Mondzorg (vergeet niet naar beneden te scrollen voor de tips!).

Hebt u verstandskiezen? Dan zal de tandarts regelmatig het kaakbot om uw verstandskies heen willen inspecteren. In de verstandskiezen kunnen eerder gaatjes ontstaan omdat het poetsen rondom deze kiezen vaak wat lastiger is. Sowieso is een regelmatig bezoek aan de tandarts dus een aanrader!

Onzichtbare vullingen

Als u een gaatje hebt, zal de tandarts dat gaatje uitboren. Gebeurt dat niet, dan wordt het gaatje steeds groter en neemt de pijn toe. En dat niet alleen. Onderneemt u niets, dan zult u de tand op termijn verliezen.

De tandarts boort het gaatje uit – al dan niet onder verdoving. Vervolgens vult hij die ruimte met een composiet (kunststof). Vroeger werden gaatjes gevuld met amalgaam, een zilverkleurige substantie. Je kon dan precies zien hoeveel gaatjes iemand had gehad. Die tijd is gelukkig voorbij. Vullingen hebben tegenwoordig exact dezelfde kleur als de rest van de tand(en). Je ziet er niks van!

Angst voor gaatjes?

Bent u angstig voor de tandarts en stelt u het behandelen van een gaatje liever uit of helemaal? Een angsttandarts kan u helpen de drempel tot het behandelen te verlagen. Bent u erg angstig dan kan uw angsttandarts voorstellen om de behandeling onder narcose uit te voeren. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Neem contact op met uw CDC angsttandarts.

Bezoek de tandarts!

Als een gaatje in uw tanden pijn gaat doen, is het proces van tandbederf al een tijdje bezig. Eigenlijk bent u dan al een beetje (te) laat. Uw tandarts ziet gaatjes namelijk vaak al ontstaan voordat ze pijn gaan doen. Voorwaarde is wel dat u regelmatig de tandarts bezoekt! Dus: voorkom problemen en ga ieder halfjaar op controle. Zo voorkomt u dat kleine pijntjes uitgroeien tot serieuze problemen. Belangrijk is ook dat u middels goede mondverzorging gaatjes probeert te voorkomen.

Adviesgesprek

Heeft u één of meer tanden die pijnlijk zijn? Denkt u dat u misschien een gaatje heeft in een tand of kies? Meld u aan voor een adviesgesprek. Dan weet u snel hoe het zit en wat we daaraan kunnen doen. Bellen kan natuurlijk ook, op 088-232 82 85: We zijn op werkdagen bereikbaar van 8:30–17:30 uur.

Adviesgesprek

Pijnloze behandelingen, hoge veiligheidsnormen, vakbekwaam team en geen angst meer voor de tandarts