Gevoelige tanden

Een ijsje op een zonovergoten strand. Een zuurstok op de kermis. Een heerlijke, hete soep na een stevige winterwandeling. Veel mensen genieten intens van lekker eten en drinken. Maar dat geldt niet voor mensen met gevoelige tanden. Wanneer u bij iedere hap of slok een pijnlijk gevoel ervaart, is eten en drinken niet bepaald een feest.

Gevoelige tanden geven vaak een korte pijnscheut als u bepaalde etenswaren of dranken nuttigt. Ook kan u last hebben van een zeurderige pijn tijdens het tandenpoetsen, flossen, stoken of bij het aanraken van een tand of kies. Deze pijn wilt u het liefst vermijden. Belangrijk is wel dat u, uw tanden en kiezen blijft verzorgen.

Oorzaken van gevoelige tanden

Gevoelige tanden ontstaan doordat de tandhalzen bloot komen te liggen. Normaal gesproken worden deze tandhalzen beschermt door tandvlees en tandglazuur. De kanaaltjes met tandzenuwen liggen open waardoor deze zenuwen direct reageren op prikkels van buitenaf zoals zuur, zoet, kou of warmte. Een scherpe korte steek voelt u in uw tand of kies, wat u een naar gevoel geeft. Ook tijdens het tandenpoetsen kunt u hinder ervaren door gevoelige tanden.

Als u last heeft van gevoelige tanden en kiezen, dan is het soms moeilijk aan te geven waar de pijn vandaan komt. Er zijn allerlei mogelijke oorzaken voor pijnlijke of gevoelige tanden. Zo kan het zijn dat u één of meer gaatjes hebt. Gevolg hiervan is kiespijn. Of misschien is een tandwortel ontstoken. In dat geval is een wortelkanaalbehandeling nodig. Een andere oorzaak is dat uw tanden te weinig ruimte hebben. Bijvoorbeeld omdat uw verstandskiezen doorkomen. In dat geval kunt u overwegen uw verstandskiezen te laten trekken. De tandpijn kan ook worden veroorzaakt door tandenknarsen. Mensen die tandenknarsen, merken dat vaak niet. Ze slapen als een roos. Maar vergis u niet: tandenknarsen is niet onschuldig. Een afgebroken tand of een abces kan ook tandpijn geven.

Een oorzaak waar u misschien niet zo snel aan denkt, is geïrriteerd of ontstoken tandvlees. Dat kan tot diverse tandvleesproblemen leiden. Mogelijk trekt uw tandvlees zich terug, waardoor de tandwortels bloot komen te liggen. Dat kan pijn doen. Maar hoe kunt u nu uw gevoelige tanden goed verzorgen om zo gaatjes en andere problemen te voorkomen?

Wat kunt u zelf doen aan gevoelige tanden?

Mondhygiëne is de belangrijkste oorzaak van gevoelige tanden. Het is belangrijk om uw gebit twee keer per dag te poetsen, maar wanneer u te hard ‘boent’ kan dit schade aan uw gebit veroorzaken. U poetst dan letterlijk het tandglazuur van uw tanden af. Juist het tandglazuur beschermt uw tanden en kiezen tegen invloeden van buitenaf. Ook een te harde tandenborstel kan de boosdoener zijn voor uw gevoelige tanden. Wij adviseren altijd om een (hele) zachte tandenborstel of een elektrische tandenborstel te gebruiken. Hiermee blijft uw tandvlees bespaart en zal bloedend, terugtrekkend of gezwollen tandvlees aanzienlijk minder worden.

Wat kan CDC Complete Tandzorg voor u betekenen?

We hebben slecht en goed nieuws voor u. Laten we met het slechte nieuws beginnen.
We kunnen vanaf een afstand niet zien wat de oorzaak van uw gevoelige tanden is. Daarvoor moeten we echt even met u praten en een kijkje in uw mond nemen. Wellicht zullen we ook röntgenfoto’s maken.


Het goede nieuws is: wat de oorzaak van uw pijnlijke of gevoelige tanden ook is, het probleem kan vrijwel altijd worden verholpen! Wacht dus niet lang, maar plan nu meteen een adviesgesprek op een dag en tijd dat het ú schikt!

Adviesgesprek

U verdient het om een mooie glimlach te delen met familie en vrienden! Reserveer een adviesgesprek bij CDC en zet de stap naar een mooi én gezond gebit.