Ontstoken tandvlees

Doet de lichtste aanraking van uw tandvlees al pijn? Dan is de kans groot dat u ontstoken tandvlees heeft. Ontstoken tandvlees is een signaal dat uw tandvlees in slechte conditie verkeert. Dat is geen reden voor acute paniek, maar wél een reden om actie te ondernemen. Ontstoken tandvlees geneest namelijk niet vanzelf. De kans is groot dat de situatie alleen maar erger wordt. Laat u tandvleesproblemen op zijn beloop, dan kunt u na verloop van tijd uw tanden verliezen. Gezond tandvlees is dus ontzettend belangrijk.

Ontstoken tandvlees behandelen

Een beginnende tandvleesontsteking wordt gingivitis genoemd. Dit is normaal gesproken te verhelpen door dagelijkse, goede reiniging met poetsen, tandenstokers, ragers en flosdraad rondom de tanden en kiezen en ook tussen tanden en kiezen. Ook de tandarts of mondhygiëniste kan een grondige reiniging doen, onder meer door net onder het tandvlees het tandplak en tandsteen te verwijderen en tussen het tandvlees en de tand en kiezen.

Parodontitis

Wordt ontstoken tandvlees (gingivitis) niet verholpen, dan kan de ontsteking ernstiger worden en overgaan in parodontitis. Deze vergevorderde tandvleesontsteking gaat dan verder onder het tandvlees en kan zelfs het kaakbot aantasten. Gevolg hiervan is terugtrekkend tandvlees en tanden of kiezen die los komen te staan. De bacteriën die parodontitis veroorzaken, zijn gevaarlijk voor de gezondheid. U slikt ze namelijk door. Ze belanden in uw maag en worden opgenomen in het bloed, waarna ze hart- en vaatziektes, een beroerte of een vroeggeboorte kunnen veroorzaken. Blijf er dus niet mee rondlopen! Een gespecialiseerde tandarts in parodontitis heet een parodontoloog en is werkzaam bij CDC Complete Tandzorg.

Ontstoken tandvlees voorkomen

Om uw tandvlees gezond te houden, is goede mondhygiëne erg belangrijk. De oorzaak van ontstoken tandvlees is namelijk slechte mondhygiëne door bijvoorbeeld het laks omgaan met onder andere tanden poetsen. Daarom geven wij u graag wat tips voor een gezond gebit.

Wij raden altijd aan om uw gebit tweemaal per dag te poetsen. Het liefst met een zachte tandenborstel, maar een elektrische tandenborstel zou helemaal perfect zijn. Naast het poetsen is ook de reiniging met tandenstokers, ragers of flossdraad eenmaal per dag gewenst.    

Daarnaast is het belangrijk om twee keer per jaar naar de tandarts te gaan. Ook als u al last van ontstoken tandvlees hebt, is een bezoek aan de tandarts of mondhygiëniste erg belangrijk. Hij of zij kan een grondige reiniging doen en tandplak en tandsteen verwijderen. Behandel ontstoken tandvlees en blijf er niet mee lopen. De tandarts weet het beste wat u kunt door om ontstoken tandvlees te genezen.

Met uw kind naar de tandarts

Ook bij kinderen is het van groot belangrijk om de tanden goed te blijven poetsen om zo het tandvlees gezond te houden. Oefen het tandenpoetsen met kinderen dus goed. Dit speelt een belangrijke rol bij de gezondheid van het gebit, ook in de toekomst. Mocht uw kind toch last krijgen van bloed rondom de tanden of gevoelige tandhalzen, breng dan samen een bezoek aan de tandarts.

Heeft u al last van ontstoken tandvlees?

Een ontsteking van het tandvlees is ontzettend vervelend. Een aantal symptomen van ontstoken tandvlees zijn:

Ontstoken tandvlees kan nare gevolgen hebben, zoals bijvoorbeeld terugtrekkend tandvlees en uiteindelijk het verliezen van tanden. Om dit te voorkomen is goede mondzorg en een regelmatig bezoek aan de tandarts erg belangrijk. Wilt u snel van uw tandvleesproblemen af? Maak dan nu een afspraak voor een adviesgesprek.

Adviesgesprek

U verdient het om een mooie glimlach te delen met familie en vrienden! Reserveer een adviesgesprek bij CDC en zet de stap naar een mooi én gezond gebit.