Opgezwollen tandvlees

Als u last van opgezwollen tandvlees heeft, is dit om meerdere redenen onprettig. Zo is het tandvlees erg gevoelig. Een lichte aanraking met voedsel of met een tandenborstel kan al tot een bloeding leiden. Verder gaat opgezwollen tandvlees vaak samen met een slechte adem.

Daarnaast is opgezwollen tandvlees niet mooi om te zien. Het tandvlees rondom de tanden is vaak geïrriteerd. Logisch dat mensen zich er vaak voor schamen. Sommigen durven zelfs tijdens het praten amper hun lippen van elkaar te halen. Laat staan dat ze durven te lachen. Ook eten en drinken is vaak geen plezier.

De oorzaak van opgezwollen tandvlees

Opgezwollen tandvlees herkent u aan de rode kleur (gezond tandvlees is roze). De zwelling van het tandvlees kan verschillende oorzaken hebben. Het is het tegenovergestelde van terugtrekkend tandvlees, waarbij het tandvlees juist slinkt. De zwelling bij opgezet tandvlees kan diverse oorzaken hebben. Bijvoorbeeld gingivitis, parodontitis, roken, hormonen en chemotherapie.

Ons advies: blijf er niet mee lopen. Gezond tandvlees is belangrijk voor tand behoud. Onthoud: tandvleesproblemen gaan nooit vanzelf over. Als u geen actie onderneemt, kunt u na verloop van tijd zelfs uw tanden verliezen.

Opgezwollen tandvlees voorkomen

Wilt u tandvleesproblemen voorkomen? Dat kan met goede mondhygiëne. De beste remedie tegen tandvleesproblemen is door goed de tanden te poetsen. Wees lief voor uw gebit en gebruik een zachte tandenborstel. Het liefst zelfs een elektrische tandenborstel. Goed poetsen en flossen is ontzettend belangrijk! Poets uw gebit twee keer per dag en reinig het één keer per dag door middel van een tandenstoker of flosdraad. Breng ook elk half jaar een bezoek aan de tandarts of mondhygiënist voor een periodieke controle. Daardoor blijft uw gebit in goede conditie. Deze tips kunnen u helpen om opgezwollen tandvlees te voorkomen, maar zorgen ook voor een gezond gebit.

Heeft u al last van opgezwollen tandvlees?

Het is ontzettend vervelend als u tandvlees gezwollen is. Als u er last van heeft, adviseren wij het volgende: Los een theelepel tafelzout op in een kopje warm water en spoel daarmee uw mond (gorgelen). Slik het water niet door.

Op het internet zult u ook veel lezen over oil pulling met tea tree olie of het poetsen met tandpasta op basis van aloë vera. Dit soort middeltjes kunnen helpen, maar toch adviseren wij om het advies aan een expert over te laten. U wilt er namelijk niet te lang mee blijven lopen. Dit kan namelijk leiden tot ernstige klachten.

Heeft u last van bloedend tandvlees, gevoelig tandvlees, ontstoken tandvlees of terugtrekkend tandvlees en wilt u hier zo snel mogelijk vanaf? Maak dan een afspraak voor een adviesgesprek. Wij adviseren u graag over mogelijke behandelingen en plannen desgewenst voor u een afspraak in bij de tandarts of mondhygiëniste. Wij zorgen ervoor dat u niet langer last heeft van de zwelling van het tandvlees.

Adviesgesprek

U verdient het om een mooie glimlach te delen met familie en vrienden! Reserveer een adviesgesprek bij CDC en zet de stap naar een mooi én gezond gebit.