Pijnlijk tandvlees

Pijnlijk tandvlees is een signaal dat er iets mis is met uw gebit. Sommige mensen ervaren zo veel pijn, dat ze het tandvlees niet aan durven te raken. Elk moment van de dag worden ze aan dit ongemak herinnerd. Zo maakt pijnlijk tandvlees van eten en drinken een straf. Tandenpoetsen? Erg pijnlijk! Zelfs praten of het inademen van koude lucht doet vaak al zeer. Dit zijn vervelende klachten waar u zo snel mogelijk van af wilt.

Hoe ontstaat pijnlijk tandvlees?

Meestal ontstaat pijnlijk tandvlees door een slechte mondhygiëne. Wie zijn tanden onvoldoende poetst en verzorgt krijgt op ten duur te maken met pijnlijk tandvlees. Het tandvlees kan gevoelig zijn doordat bacteriën in de tussenruimte (pocket) van het tandvlees en de tand of kies terechtkomen. Deze bacteriën veroorzaken tandplak die in de mond achterblijft. Het tandplak gaat het tandvlees irriteren wat leidt tot zwellingen, bloedingen, irritaties en infecties. Daarnaast kan pijnlijk tandvlees ook veroorzaakt worden door de volgende factoren:

  • wondjes door te hard poetsen;
  • een gebitsprothese die niet helemaal goed past;
  • scherp eten zoals een hard stokbroodje;
  • een afte (zweertje) in de mond;
  • een ontstoken of gebroken tandwortel.

Symptomen van pijnlijk tandvlees

Pijnlijk tandvlees kan een teken zijn van ontstoken tandvlees, gezwollen tandvlees of terugtrekkend tandvlees. Maar hoe herkent u ontstoken tandvlees? Als het tandvlees rood en opgezwollen is en bloedt tijdens het tandenpoetsen, dan heeft u waarschijnlijk last van ontstoken tandvlees. Ook een vieze smaak of een slechte adem kunnen een teken zijn van een tandvleesontsteking. Tip: drink voldoende water op een dag. Als u te weinig water drinkt krijgt u ook eerder last van pijnlijk tandvlees. In een droge mond kunnen bacteriën eenvoudig voortleven en het tandvlees irriteren.
Op onze pagina over tandvleesproblemen leest u meer over wat uw klacht veroorzaakt en wat CDC daaraan kan doen.

Wat kunt u zelf aan pijnlijk tandvlees doen?

Wilt u tandvleesproblemen voorkomen? Dat kan met goede mondzorg.
Het kan niet vaak genoeg gezegd worden maar het is belangrijk dat u twee keer per dag uw tanden poetst. Ook flossen hoort daarbij. Tijdens het flossen zorgt u ervoor dat er geen bacteriën en voedselresten achterblijven die ontstekingen veroorzaken. Een goede mondhygiëne is wenselijk om uw tandvlees gezond te houden. Het klinkt misschien gek maar masseert u weleens uw tandvlees? Door het masseren van het tandvlees ontstaat er een betere doorbloeding waardoor gezonde lichaamscellen de ontsteking beter kunnen bereiken en genezen. Wilt u nog meer tips voor het voorkomen en verhelpen van pijnlijk tandvlees? Het CDC preventieteam legt u graag uit hoe u uw tandvlees gezond kunt houden.

Wat kan CDC Complete Tandzorg voor u betekenen?

Ons belangrijkste advies is om er vooral niet mee te blijven lopen. Gezond tandvlees is belangrijk en zorgt voor tandbehoud. Onthoud: tandvleesproblemen gaan nooit vanzelf over. Als u geen actie onderneemt, kunt u na verloop van tijd zelfs uw tanden verliezen. Wat voor pijn u ook heeft, het belangrijkste is dat u snel te weten komt wat de oorzaak precies is en hoe u daar zo snel mogelijk weer vanaf komt. Plan daarom snel een afspraak bij het CDC preventieteam om zo pijnlijk tandvlees te verhelpen.

Adviesgesprek

U verdient het om een mooie glimlach te delen met familie en vrienden! Reserveer een adviesgesprek bij CDC en zet de stap naar een mooi én gezond gebit.