Slechte adem

Een slechte adem. Het lijkt wel alsof het altijd anderen zijn die daar last van hebben…

Dat is natuurlijk niet waar. Mensen die een slechte adem hebben, hebben dat zelf vaak niet in de gaten. U ruikt het zelf niet. Waarom niet? Dat vertellen we zo. Eerst maar eens kijken naar de belangrijkste vragen over slechte adem, zoals:

 • Wat is de oorzaak van een slechte adem?
 • Kun je een slechte adem zelf verhelpen?
 • Zo ja, hoe dan?
 • En als ik het niet zelf kan verhelpen, wat moet ik dan doen?

Hieronder leest u hoe u zichzelf – en anderen – van een vieze adem verlost.
Direct informatie over een slechte adem? Bel ons dan op: 088-232 82 85.

Vieze adem: een stevig sociaal probleem

Ongeveer een kwart van alle volwassenen heeft last van een slechte adem. Nederland telt ruim 13 miljoen volwassenen. Dat betekent dat ongeveer 3,25 miljoen mensen kampen met een vieze adem. Dat is nogal wat!

Een slechte adem is niet alleen vervelend voor de omgeving – de mensen die het ruiken – maar ook voor de persoon zelf. Die kwalijke reuk vormt immers een belemmering in het sociale verkeer. Stel, u hebt een slechte adem en gaat op sollicitatiegesprek. Of u hebt een date. Hoe groot zou de kans op succes zijn?

Waarom ruikt u zelf uw slechte adem niet?

Deze situatie kent u vast wel. U staat op korte afstand van iemand anders en ruikt meteen diens slechte adem. U deinst achteruit en denkt: “Bah! Ruik je dat zelf nou niet?”
Inderdaad: die persoon ruikt het zelf waarschijnlijk niet. Dat zit zo. We wennen heel snel aan onze eigen geuren. Dat is zo met onaangename geuren zoals een slechte adem of de geur van transpiratie, maar ook met geuren die we prettig vinden, bijvoorbeeld parfum of eau de toilette. We worden er al snel immuun voor. Vandaar dat sommige mensen veel te veel parfum op doen.

Linda Croonen
“Ik heb er lang naar uitgekeken”
Karin van Diepen
“CDC heeft begrip voor angst”

Waarom CDC?

Gespecialiseerde tandartsen én implantologen

Met passie en trots helpen onze ervaren en gekwalificeerde professionals cliënten aan mooie, gezonde en witte tanden. Zij streven naar het allerbeste resultaat.

Eigen narcosecentrum

Bent u (extreem) bang voor de tandarts? CDC beschikt over een eigen narcosecentrum met vier behandelkamers. Ons anesthesieteam zorgt ervoor dat uw behandeling pijnloos verloopt.

Eigen tandtechnisch laboratorium

Wilt u snel een eind aan uw gebitsproblemen? CDC heeft een eigen tandtechnisch laboratorium. We kunnen protheses op dezelfde dag maken en aanpassen. Persoonlijk maatwerk staat voorop: u heeft altijd inspraak in de kleur en vorm.

Hoge klanttevredenheid (8,6/10)

Onze cliënten geven ons een 8,6. Daar zijn wij trots op en blij mee.

Oorzaken van slechte adem

Meestal wordt een slechte adem veroorzaakt door bacteriën in de mond. Het beste medicijn tegen een slechte adem is daarom (veel) speeksel. Speeksel breekt de bacteriën in de mond af. ’s Nachts maken we minder speeksel aan dan overdag. Daardoor neemt het aantal bacteriën in de mond tijdens onze slaap toe. Logisch dus dat onze adem ’s ochtends niet meer zo fris is als toen we in bed kropen.

In veruit de meeste gevallen wordt de slechte adem veroorzaakt in de mondholte. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken:

 • Slechte mondzorg, waardoor bacteriën in de mond achterblijven, bijvoorbeeld op de (achterkant van) de tong.
 • Een ontsteking in de mond, bijvoorbeeld mondslijmvliesontsteking of tandvleesontsteking.
 • Ook voedingsmiddelen als knoflook, uien, kruiden en specerijen en genotsmiddelen als roken en alcohol kunnen oorzaak zijn van een stinkende adem.

Goede mondzorg

U had het misschien al gedacht. Toch zeggen we het nog maar een keer. Een slechte adem is in veel gevallen te bestrijden door goede mondhygiëne: twee keer per dag minstens twee minuten poetsen en flossen. Een vieze adem wordt namelijk vaak veroorzaakt door achtergebleven voedselresten of door een ontsteking. Beide bestrijdt u effectief met goede mondzorg. Wat we daaronder verstaan? Dat beschrijven we hier voor u uitgebreid. Vergeet niet naar beneden de scrollen; daar vindt u waardevolle tips!

Ontsteking

Mensen met een ontsteking in de mond voelen dat zelf vaak niet. Vervelend, want een ontsteking kan ernstige gevolgen hebben en leiden tot verlies van een of meer tanden en/of van kaakbot.

Er zijn allerlei soorten ontstekingen, bijvoorbeeld ontstoken tandvlees of een ontstoken wortelkanaal. Een ontsteking kunt u niet zelf verhelpen en hij gaat niet vanzelf weg. Daar hebt u echt de hulp van een professional bij nodig.

Ons advies: maak zo snel mogelijk een afspraak voor een adviesgesprek. Dan weet u snel wat er aan de hand is en wat u kunt doen om uw gebit weer in topconditie te krijgen.

Tips tegen slechte adem

Een slechte adem verhelpen: kan dat überhaupt wel? Ja, in de veel gevallen wel. Zeker als u de volgende tips ter harte neemt. Dit is wat u kunt doen tegen een slechte adem:

 • Poetsen, poetsen, poetsen
  Poets uw tanden. Minstens twee keer per dag gedurende twee minuten. Liefst nog vaker, bijvoorbeeld na iedere maaltijd.
 • Reinig tussen uw tanden
  Een belangrijke veroorzaker van slechte adem: achtergebleven voedselresten. Doe voor de aardigheid eens de volgende test. Poets uw tanden goed, gedurende twee minuten. Reinig vervolgens de ruimte tussen uw tanden, bijvoorbeeld met een tandenstoker, flosdraad, een ragertje of flosdraad. Wedden dat u nog voedselresten verwijdert? Dat bewijst dat goed poetsen alleen niet genoeg is.
 • Poets ook de tong en de mondholte
  De tong en de mondholte houden bacteriën vast. Poets deze daarom ook goed, ook al is dat gevoel in het begin wennen en kan het leiden tot kokhalsneigingen. Er zijn speciale reinigers voor de tong (‘tongschrapers’) op de markt.
 • Drink veel water 
  Bacteriën hebben vrij spel in een droge mond. In een vochtige mond maken ze minder kans. Drink dus ieder dag veel water, minstens anderhalve liter.
 • Eet minder knoflook, uien en kruidig eten
  Wilt u niet dat uw adem naar knoflook stinkt? Eet dan geen knoflook. Eet u knoflook     omdat knoflook goed zou zijn voor de gezondheid? Slik dan knoflooktabletten.
 • Stop met roken
  Natuurlijk: makkelijker gezegd dan gedaan. Maar als uw slechte adem wordt veroorzaakt door nicotine, is stoppen de beste keuze – en bovendien goed voor uw gezondheid en uw portemonnee.
 • Kauw een takje
  Verse peterselie of munt: u hebt het misschien niet alle dagen in huis (of in de tuin). Handig zijn ze wel. Als u op een takje peterselie of munt kauwt, komen er bestandsdeeltjes vrij die de bacteriën die de slechte adem veroorzaken bestrijden.
 • Ga naar de tandarts en de mondhygiëniste
  Wat precies de oorzaak is van uw slechte adem, kunt u zelf niet vaststellen. Dit is echt het vakgebied van de expert: de tandarts en/of de mondhygiënist. Ga daarom minstens twee keer per jaar op controle. Zo houdt u uw gebit in topconditie!

Tot slot: kauwgom, pepermunt en mondspoelmiddeltjes

Kauwgum, pepermunt en mondspoelmiddeltjes kunnen een slechte adem tijdelijk wegnemen. Of liever: maskeren. Wat ze niet doen: de oorzaak wegnemen. Als u chronisch last hebt van een slechte adem, is het beste wat u kunt doen: een afspraak maken met de tandarts. Bellen kan natuurlijk ook, op 088-232 82 85. 

Adviesgesprek

Pijnloze behandelingen, hoge veiligheidsnormen, vakbekwaam team en geen angst meer voor de tandarts