Teruggetrokken tandvlees

Teruggetrokken tandvlees is ontzettend vervelend. Bij teruggetrokken tandvlees komen de tandhalzen bloot te liggen en deze zijn daardoor vaak gevoelig. Door de blootliggende tandhalzen doet het eten en drinken van hete, koude, zoete en zure voedingsmiddelen pijn. Terugtrekkend tandvlees kunt u ook herkennen aan roodheid, kieren en spleetjes tussen de tanden en kiezen. Door terugtrekkend tandvlees kan een tand of kies op den duur zelfs los komen te liggen.

Oorzaak van terugtrekkend tandvlees

Als u te krachtig, te langdurig met teveel druk of met een te harde tandenborstel poetst, kunt u letterlijk uw tandvlees wegpoetsen. Er zijn nog andere mogelijke oorzaken voor terugtrekkend tandvlees:

  • Ouderdom
  • Ontstoken tandvlees
  • Irritatie door bruggen, kronen of implantaten
  • Genetische aanleg
  • Slechte mondverzorging
man en vrouw samen op de foto
  • Dé kliniek van Nederland
  • Klanttevredenheid van 8,6
  • Uniek narcosecentrum

Waarom CDC?

Gespecialiseerde tandartsen én implantologen

Met passie en trots helpen onze ervaren en gekwalificeerde professionals cliënten aan mooie, gezonde en witte tanden. Zij streven naar het allerbeste resultaat.

Eigen narcosecentrum

Bent u (extreem) bang voor de tandarts? CDC beschikt over een eigen narcosecentrum met vier behandelkamers. Ons anesthesieteam zorgt ervoor dat uw behandeling pijnloos verloopt.

Eigen tandtechnisch laboratorium

Wilt u snel een eind aan uw gebitsproblemen? CDC heeft een eigen tandtechnisch laboratorium. We kunnen protheses op dezelfde dag maken en aanpassen. Persoonlijk maatwerk staat voorop: u heeft altijd inspraak in de kleur en vorm.

Hoge klanttevredenheid (8,6/10)

Onze cliënten geven ons een 8,6. Daar zijn wij trots op en blij mee.

Tandvleesontsteking door teruggetrokken tandvlees

Deze oorzaken leiden tot aantasting van het kaakbot, dat als gevolg daarvan slinkt. Als u ontstoken tandvlees heeft, valt het teruggetrokken tandvlees vaak niet op, omdat het tandvlees opgezwollen is. Zodra u behandeld bent aan deze tandvleesontsteking, zult u zien dat het tandvlees teruggetrokken is. Normaal ligt de rand van het tandvlees net iets over de glazuurrand heen en is het tandbeen bedekt. Hoe verder het kaakbot slinkt, hoe meer het tandvlees zich terugtrekt.

Om de terugtrekking van het tandvlees te voorkomen is het verstandig om uw gebit regelmatig te checken. Gezond tandvlees is roze, sluit goed aan op uw tanden en bloedt niet na het poetsen.

Voorkomen en tegengaan van terugtrekkend tandvlees

Goede mondhygiëne is belangrijk om terugtrekkend tandvlees te voorkomen. Op de blootliggende tandhalzen zit geen glazuur en daardoor kunnen gaatjes makkelijker ontstaan. Het is van belang om twee keer per dag uw tanden te poetsen en flosdraad, tandenstokers of ragers te gebruiken. Poets uw tanden met een zachte tandenborstel of een elektrische tandenborstel. Ook kan het nodig zijn om uw voedingspatroon aan te passen en niet te veel zure producten te nuttigen, zoals fruit en frisdrank.

Een andere tandpasta kan ook helpen bij het voorkomen en tegengaan van terugtrekkend tandvlees.
Tandpasta brengt een beschermend laagje aan waardoor de gevoeligheid (tijdelijk) vermindert. Veel cliënten hebben baat bij het gebruik ervan, maar de resultaten zijn niet altijd succesvol. Tip: probeer verschillende tandpasta’s tegen gevoelige tandhalzen uit. Vraag ons preventieteam om een aantal proefmonstertjes.

Wat zijn de behandelingen bij teruggetrokken tandvlees?

Ons advies: blijf niet (te lang) rondlopen als u last heeft van teruggetrokken tandvlees. Het is een veel voorkomend gebitsprobleem dat niet vanzelf wordt opgelost. Door regelmatig een bezoek te brengen aan een mondhygiënist kunt uw terugtrekkend tandvlees beperken. Tandvleesproblemen gaan niet vanzelf over. Zonder tandvlees hebben uw tanden en kiezen minder houvast, des te belangrijker is een gezond tandvlees. Als u geen actie onderneemt, kunt u na verloop van tijd zelfs één of meerdere tanden verliezen. Uw tandvlees verzorgen is daarom ontzettend belangrijk.

Teruggetrokken tandvlees komt helaas niet meer terug. Het weefsel dat weg is, blijft weg en groeit niet meer aan.

De behandelingen van CDC zijn vooral gericht op het voorkomen van verdere schade. Ons advies: laat uw gebit regelmatig reinigen door een mondhygiënist(e). Tijdens een reiniging kan de mondhygiënist(e) plakophoping en tandsteen verwijderen, zo blijft uw tandvlees in een goede conditie. De mondhygiënist(e) meet ook uw pockets (ruimte tussen tandvlees en tand/kies) en voorkomt dat de ruimte groter wordt. Om uw tandvlees enigszins te verbeteren kan het ook nodig zijn om uw pockets van binnenuit te reinigen.

Om de gevoeligheid van uw tanden aan te pakken kan er een lak aangebracht worden met extra fluoride. Bij ernstige klachten kunnen de blootliggende halzen voorzien worden van een vulmiddel, zoals bijvoorbeeld composiet. Het aanbrengen hiervan moet zeer nauwkeurig gebeuren. De tand of kies wordt droog geblazen en een speciale vloeistof wordt aangebracht. Deze behandeling gebeurt vaak met een plaatselijke verdoving om pijn weg te nemen.
Tip: vraag aan uw mondhygiëniste om een poetsinstructie. Als u niet op de juiste manier poetst (bijvoorbeeld te hard poetst), verergert u uw tandvlees.

Wat kan CDC Complete Tandzorg voor u betekenen?

Wilt u tandvleesproblemen voorkomen? Dat kan met goede mondzorg. Op onze pagina over tandvleesproblemen leest u meer over wat uw klacht(en) veroorzaakt en wat CDC daaraan kan doen.

Heeft u last van terugtrekkend tandvlees en wilt u hier zo snel mogelijk aan behandeld worden? Plan dan direct een adviesgesprek in. Onze mondhygiënist(e) kan uw tandvlees behandelen en daarmee voorkomen dat het tandvlees terug trekt.
Wij begrijpen dat teruggetrokken tandvlees vervelend voor u is. Onze behandelingen zijn erop gericht dat uw gebit weer in een juiste conditie komt en blijft.

Adviesgesprek

Pijnloze behandelingen, hoge veiligheidsnormen, vakbekwaam team en geen angst meer voor de tandarts