Kiespijn

Kiespijn is vervelend. Het zit je voortdurend in de weg. Eten is pijnlijk. Praten doet zeer. Slapen is lastig.

Herkent u dit?

  • aan één kant kauwen, om de pijn te vermijden
  • steeds zwaardere pijnstillers nodig om de pijn te onderdrukken
  • een dikke wang
  • pijn die uitstraalt naar de kaken en oren

Kiespijn dus. Hoe kan dat? De meest voorkomende oorzaken van kiespijn of tandpijn zijn gaatjes (cariës), een kapotte vulling en een ontsteking in de tandwortels.

Een andere mogelijkheid is dat bij u een of meer verstandskiezen doorbreken.Dat kan pijn doen, maar dat niet alleen. Het kan uw gebit ook flink beschadigen. Uw verstandskies wringt zich namelijk als het ware tussen uw andere tanden. In dat geval is er maar één oplossing: uw verstandskiezen laten trekken.

Naast een gaatje, een ontstoken tandwortel of een doorbrekende verstandskies zijn er nog andere oorzaken waarom u last heeft van pijn. Voorbeelden vindt u op deze pagina over gevoelige tanden.

Wat helpt tegen kiespijn?

Wachten tot het overgaat? Geen goed idee. Tandpijn of kiespijn verdwijnt namelijk nooit vanzelf.

Natuurlijk, u kunt pijnstillers slikken. Dat helpt tegen de pijn, maar neemt de oorzaak niet weg. Sterker nog, het probleem wordt alleen maar groter. Wacht u te lang, bijvoorbeeld omdat u bang bent voor de tandarts, dan kunt u uw tand zelfs verliezen.

Kortom, u ontkomt niet aan een bezoek aan de tandarts.

Behandeling

De behandeling van cariës (‘gaatje’) of van een kapotte vulling is hetzelfde. De tandarts boort eerst het gaatje of de kapotte vulling uit. Nadat hij de tand heeft gereinigd, vult hij het gaatje met een materiaal in exact dezelfde kleur als de tand.

Onze tandartsen kunnen heel goed inschatten of het boren pijnlijk kan zijn. Als het nodig is – of als u dat wenst – zetten we een plaatselijke verdoving. Bent u heel bang voor de tandarts? CDC heeft een speciale narcosetandarts.

Na de behandeling kunt u weer zorgeloos eten en praten en slaapt u als vanouds.

Wilt u cariës voorkomen? Poets dan minstens twee keer per dag uw gebit – liefst met een elektrische tandenborstel – en reinig één keer per dag tussen uw tanden. Nog een tip: laat uw gebit ieder halfjaar controleren door de tandarts en de mondhygiënist. Zo blijft uw gebit in een goede conditie.

Man met kiespijn
  • Dé kliniek van Nederland
  • Klanttevredenheid van 8,6
  • Uniek narcose centrum