Mondzorg

Wie zijn gebit (weer) in optimale conditie wil houden, doet een preventie en aan controle. Dat noemen we ook wel mondzorg.

Preventie is een ander woord voor ‘voorkomen’. Maar kun je tandproblemen wel voorkomen?

Ja en nee. We leggen het u graag uit.

We weten 2 dingen zeker:

 1. Tand- en tandvleesproblemen treden vaak op als gevolg van slechte mondhygiëne. Kortom: wie zijn gebit niet goed onderhoudt, roept de tandproblemen over zich af.
 2. Goede mondhygiëne is géén garantie dat uw gebit schadevrij blijft. Er zijn mensen die altijd goed gepoetst hebben en toch gebitsproblemen hebben. Erfelijkheid speelt een rol. Je moet er dus ook een beetje geluk op hebben.

Preventie

Als u (weer) een gaaf gebit heeft, wilt u dat waarschijnlijk zo houden. Wat kunt u daar zelf aan bijdragen? 6 tips van CDC voor goede mondzorg.

 1. Goed poetsen
  Onder goed poetsen verstaan we: minstens twee keer per dag tandenpoetsen gedurende ten minste twee minuten. Sommige mensen verwarren goed poetsen met hard poetsen. Niet doen! Wees zacht voor uw tanden. Met een harde borstel irriteert u uw tandvlees. En gezond tandvlees is essentieel voor een gezond gebit.
 2. Vergeet uw tong niet!
  Uw tong draagt veel bacteriën. Daarom raden we aan behalve uw tanden én uw tandvlees ook uw tong te poetsen. Het voelt misschien wat onwennig aan, maar het is een effectieve manier om de bacteriën in uw mond te bestrijden en het draagt bij aan een frisse(re) adem.
 3. Regelmatig flossen
  Hoe goed u ook poetst, de kans dat u met poetsen alle voedselresten tussen uw tanden verwijdert is klein. Draadjesvlees, de pitjes in broden en de korst van een stokbroodje: ze zijn dol op die kleine ruimtes tussen onze tanden. Ons advies daarom: flos regelmatig. En ook hier geldt weer: wees lief voor uzelf. Wie hard doorschiet met flosdraad, beschadigt zijn tandvlees. Flossen kan ook met houten of plastic tandenstokers of met ragers. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende diktes.
 4. Gebruik tandpasta met fluor
  Er was een tijd dat aan het Nederlandse drinkwater fluor (ook wel fluoride genoemd) werd toegevoegd, omdat fluor het tandglazuur versterkt. Op deze manier zouden alle Nederlanders automatisch sterkere tanden krijgen. In 1976 is Nederland hiermee gestopt. Sindsdien zit er dus geen fluor meer in ons drinkwater. Gebruik daarom bij voorkeur tandpasta waaraan fluor is toegevoegd.
 5. Poets elektrisch
  Wat is beter: een handtandenborstel of een elektrische? Deze discussie woedt al jaren. Inmiddels zijn de voorstanders van elektrisch poetsen overduidelijk in de meerderheid.
  Wat zijn de feiten? Een elektrische tandenborstel maakt meer – en meer verschillende – bewegingen dan u met een handtandenborstel kunt maken. De kans dat u etensresten en tandplak verwijdert, is groter met een elektrische tandenborstel. Vandaar ons advies: poets elektrisch. Maar nog belangrijker: poets met aandacht. Ga niet – zoals nogal wat mensen doen – ’s avonds tijdens het poetsen alvast spullen klaarleggen voor de volgende dag. Besteed liever twee minuten volle aandacht aan uw gebit.
 6. Prothese? Ook poetsen!
  Er zijn mensen die denken dat je met een prothese zoals een kunstgebit, een klikgebit of een vaste brug niet hoeft te poetsen. Kunsttanden kunnen geen gaatjes krijgen, toch?
  Dat laatste klopt, het eerste niet. Ook met een prothese moet u poetsen. Niet alleen om uw prothese in goede conditie te houden, maar ook om de bacteriën in uw mond te bestrijden, uw tandvlees gezond te houden en: voor een frisse adem!

Controle

Een gezond gebit is een kostbaar bezit. Ons advies: wees er zuinig op, doe aan goede mondzorg en kom ieder halfjaar op controle. Uw tandarts en/of mondhygiënist ziet problemen vaak nog voor u ze voelt, en voor ze schade en pijn gaan veroorzaken. Hoe sneller we erbij zijn, des te groter de kans dat we schade aan uw gebit kunnen voorkomen.

Tijdens de halfjaarlijkse controle verwijderen we ook eventuele tandplak en/of tandsteen. Zo voorkomen we dat uw tandvlees geïrriteerd raakt en u tandproblemen krijgt. Is uw gebit beschadigd door knarsende tanden? Ook tandenknarsen kunnen we voorkomen.
U en CDC: samen houden we uw tanden mooi, sterk en gezond.

Woman brushing her teeth
 • Dé kliniek van Nederland
 • Klanttevredenheid van 8,6
 • Uniek narcosecentrum