Teruggetrokken tandvlees

Terugtrekkend tandvlees kun je herkennen aan roodheid, kieren en spleetjes tussen de tanden en kiezen.
De tandhals wordt zichtbaar en door het blootliggen van de tandhals ervaar je gevoeligheid en pijn.
Hoog tijd om een bezoek te brengen aan de tandarts!

Oorzaken van terugtrekkend tandvlees

Als je te krachtig, te langdurig met te veel druk poetst of met een te harde tandenborstel poetst, kun je letterlijk je tandvlees wegpoetsen.
Mogelijke oorzaken voor terugtrekkend tandvlees zijn:

Oorzaak van terugtrekkend tandvlees Als u te krachtig, te langdurig met teveel druk of met een te harde tandenborstel poetst, kunt u letterlijk uw tandvlees wegpoetsen. Er zijn mogelijke oorzaken voor terugtrekkend tandvlees:

  • Ouderdom
  • Ontstoken tandvlees
  • Irritatie door bruggen, kronen of implantaten
  • Genetische aanleg
  • Slechte of verkeerde mondverzorging
Elektrische tandenborstel

Tandvleesontsteking door teruggetrokken tandvlees

Als je ontstoken tandvlees hebt, valt het misschien niet eens op dat het tandvlees is teruggetrokken. Het tandvlees is bij een ontsteking namelijk opgezwollen. Zodra je behandeld bent voor de ontsteking, een zgn. parodontitis behandeling, zal het zichtbaar zijn dat het tandvlees is teruggetrokken. Normaal ligt de rand van het tandvlees net iets over de glazuurrand heen en is het tandbeen bedekt. Hoe verder het kaakbot slinkt, hoe meer het tandvlees zich terugtrekt. Om de terugtrekking van het tandvlees te voorkomen is het verstandig om je gebit regelmatig te checken. Gezond tandvlees is roze, sluit goed aan op uw tanden en bloedt niet na het poetsen.

Zo houd je het terugtrekken van tandvlees tegen

Voorkomen en tegengaan van terugtrekkend tandvlees is eenvoudiger dan genezen.
Goede mondhygiëne is daarom erg belangrijk om terugtrekkend tandvlees te voorkomen. Op de blootliggende tandhalzen zit geen glazuur en daardoor kunnen gaatjes makkelijker ontstaan. Het is van belang om twee keer per dag je tanden te poetsen en flosdraad, tandenstokers of ragers te gebruiken. Poets je tanden met een zachte tandenborstel of een elektrische zachte tandenborstel. Ook kan het nodig zijn om je voedingspatroon aan te passen en niet te veel zure producten te nuttigen, zoals fruit en frisdrank.
Een andere tandpasta kan ook helpen bij het voorkomen en tegengaan van terugtrekkend tandvlees. Tandpasta brengt een beschermend laagje aan waardoor de gevoeligheid (tijdelijk) vermindert. Veel patiënten hebben baat bij het gebruik ervan, maar de resultaten zijn niet altijd succesvol.

Tip: probeer verschillende tandpasta’s tegen gevoelige tandhalzen uit. Vraag je behandelaar uit het CDC preventieteam om een aantal proefmonstertjes.

Mogelijke behandelingen bij teruggetrokken tandvlees

Ons advies: stel een bezoek aan de tandarts nooit uit als je last hebt van teruggetrokken tandvlees. Het is een veel voorkomend gebitsprobleem dat niet vanzelf overgaat. Door regelmatig een bezoek te brengen aan een mondhygiënist kun je terugtrekkend tandvlees beperken. Zonder tandvlees hebben je tanden en kiezen minder houvast, des te belangrijker is dus gezond tandvlees.

Als je geen actie onderneemt, kun je na verloop van tijd zelfs één of meerdere tanden verliezen. Je tandvlees verzorgen is daarom ontzettend belangrijk.

Het reeds teruggetrokken tandvlees komt uit zichzelf helaas niet meer terug. Het weefsel dat weg is, blijft weg en groeit niet meer aan.
De behandelingen van CDC Complete Tandzorg zijn vooral gericht op het voorkomen van verdere schade.

Ons advies: laat je gebit regelmatig reinigen door een mondhygiënist. Tijdens een reiniging kan de mondhygiënist plakophoping en tandsteen verwijderen, zo blijft je tandvlees in een goede conditie. De mondhygiënist(e) meet ook je pockets (ruimte tussen tandvlees en tand/kies) en voorkomt dat de ruimte groter wordt. Om je tandvlees enigszins te verbeteren kan het ook nodig zijn om de pockets van binnenuit te reinigen.

Om de gevoeligheid van je tanden aan te pakken kan er een lak aangebracht worden met extra fluoride. Bij ernstige klachten kunnen de blootliggende halzen voorzien worden van een vulmiddel, zoals bijvoorbeeld composiet. Het aanbrengen hiervan moet zeer nauwkeurig gebeuren. De tand of kies wordt droog geblazen en een speciale vloeistof wordt aangebracht. Deze behandeling gebeurt vaak met een plaatselijke verdoving om pijn weg te nemen.

Tip: vraag aan de mondhygiënist om de juiste poetsinstructie. Als je niet op de juiste manier poetst (bijvoorbeeld te hard poetst of de borstelkop verkeerd plaatst op je tanden en tandvlees), vererger je het tandvleesprobleem.

Wat kan CDC Complete Tandzorg voor jou betekenen?

Heb je last van terugtrekkend tandvlees en wil je hier zo snel mogelijk aan behandeld worden? Plan dan direct een intake afspraak voor een goed advies, diagnose en behandelplan.  Onze mondhygiënisten of preventieteam kan je tandvlees behandelen en daarmee voorkomen dat het tandvlees verder terug trekt. Wij begrijpen dat teruggetrokken tandvlees vervelend voor je is.  Onze behandelingen zijn erop gericht dat je gebit weer in de juiste conditie komt. Jouw lach is onze passie!

De cosmetisch, esthetische tandarts van Nederland

Benieuwd naar ervaringen
van anderen?

Jan de Groot
Angstbehandeling

De medewerkers waren allemaal even lief en zorgzaam. Voor mij als angst patiënt was het echt een drempel om te gaan. Ik werd met zorg, een grap, en fijne gesprekken gerustgesteld.

Jo Plaisier
Narcosebehandeling

Als er één een schijterd is, ben ik het wel. En sinds CDC vind ik het zelfs gezellig om naar de tandarts te gaan met mijn vriendin.

Kim van Driel
Cosmetische behandeling

Karen is mijn tandarts. En heb nooit eerder zo'n fijne tandarts gehad. Ze is duidelijk en geeft goed advies. En bovendien een fijn persoon.

Saskia de Natris
Cosmetische behandeling

Ik was zo bang en iedereen daar heeft me gerustgesteld en waren heel lief en professioneel.... ik heb een super ervaring achter de rug.

Sharon Edson
Familie tandarts

Alles was goed en prettig. Je wordt altijd fijn geholpen en mocht je bij je halfjaarlijkse controle ook even een tandarts nodig hebben doen ze er alles aan om ook dat ogenblikkelijk te laten gebeuren.

Toos Pelster
Cosmetische behandeling

Zowel mijn man als ik zijn heel blij met tandarts Willem Baas. Altijd aardig, rustig en vakkundig.

Ontmoet onze behandelaren

Bij CDC Complete Tandzorg hebben we meer dan 20 jaar ervaring; van reguliere tandheelkunde tot complexe gebitsrenovaties.
We zijn gevestigd in regio Eindhoven, maar helpen mensen uit heel Nederland.
Voor mensen uit Best en regio Eindhoven staat onze tandartspraktijk ook open voor reguliere tandheelkunde.
Zo profiteer jij van zowel CDC als normale tandartspraktijk als dé tandheelkundige gespecialiseerde praktijk.

Paro preventieassistent

Tandarts

Tandarts

Preventie-assistent

Tandarts - Parodontoloog - Implantoloog

Paro preventie-assistent

Mondhygiënist

Mondzorgkundige

Tandarts - Implantoloog

Tandarts - Implantoloog

Voortreffelijke zorg, altijd

Als je besluit een behandeling voor teruggetrokken tandvlees te kiezen, dan wil je er zeker van zijn dat je kiest voor een kliniek die voortreffelijke zorg levert. Logisch. Juist daarom kiezen cliënten voor CDC Complete Tandzorg. En dat zij daar met liefde wat langer voor in de auto zitten blijkt: driekwart van onze cliënten woont in een straal van 40 tot 120 kilometer afstand van onze kliniek! 

Wil je weer met zelfvertrouwen lachen en wil je meer weten over teruggetrokken tandvlees? Vraag dan een intake gesprek aan. Tijdens een intake gesprek luisteren wij naar jouw wensen en adviseren wij je over de mogelijkheden. Je ontvangt een behandelvoorstel en een begroting van onze zorgconsulenten. Zij leggen je alles haarfijn uit en begeleiden je gedurende het behandeltraject.

Zo werken wij

1. Intake consult

Diagnose, röntgen, onderzoek, luisteren naar  problemen, verleden en wensen.

2. Behandelplan en begroting

Vooraf is duidelijk wat de behandeling inhoudt en wat de kosten zijn.

3. Start behandeltraject

Fijne begeleiding tijdens alle fases.
Op weg naar een gezond én mooi gebit.

4. Nazorg

Samen houden we je gebit gezond tijdens de periodieke controles.
Je krijgt uitgebreid advies.

Jouw lach is onze passie

Waarom CDC Complete Tandzorg?

Als het om je gebit en je gezondheid gaat, kies je voor ervaring en kwaliteit.

 

Alles onder 1 dak

In onze tandartspraktijk, laboratorium en narcosecentrum werken alle specialisten nauw samen. Zo krijg je betere kwaliteit én ben je sneller geholpen!

Meer dan 20 jaar ervaring

Van cosmetische tot complexe gebitsbehandelingen, enorm bang of niet? Jouw wens is ons niet vreemd. Al meer dan 30.000 patiënten zijn je voorgegaan.

Eigen narcosecentrum

Ideaal voor zeer angstige patiënten. De anesthesioloog helpt jou met een team in slaap, in een speciaal ingericht narcosecentrum. Veiligheid voorop!

Zorgconsulenten

Je wordt vanaf de eerste afspraak begeleid door onze zorgconsulenten.
Al je vragen, zorgen en verhalen kun
je bij ze kwijt. Een vertrouwd gevoel.

Hoge klanttevredenheid

Wekelijks ontvangen we tientallen reviews en de score is altijd hoog.
Alle feedback vinden we belangrijk want zo houden we onze kwaliteit en service hoog.

Eigen tandtechnisch lab

Het mooiste resultaat komt door de dagelijkse samenwerking tussen de behandelaren en de tandtechnici in het lab. Jouw gebit is uniek.

Veelgestelde vragen

Deze vragen worden momenteel het meeste gesteld bij CDC Complete Tandzorg.

Beschikken jullie over meerdere praktijken in Nederland?

Nee, CDC heeft geen extra vestigingen in Nederland. Omdat wij een gespecialiseerde tandheelkundige kliniek zijn, komen patiënten uit heel Nederland voor speciale gebitsbehandelingen naar De Rijn 1 in Best. Sinds 2012 zijn wij ook open als familie tandarts voor reguliere mondzorg.

Hoe lang duurt een afspraak?

Ben je nog niet eerder bij de tandarts geweest? Dan krijg je eerst een intake gesprek. Daarbij bekijkt de tandarts je gebit en geeft aan welke behandelingen mogelijk zijn. Als je dan besluit om de behandeling aan te gaan, dan wordt er een afspraak met je gemaakt. En de duur van de afspraak hangt af van wat er aan je gebit moet gebeuren.

Ik ben al heel lang niet bij de tandarts geweest vanwege mijn angst. Hoe kan ik toch de stap zetten om wél te gaan?

Het toegeven dat je angst hebt voor de tandarts is al een eerste goede stap! Praat erover met anderen, dan begin je al met het overwinnen van de angst. Maak een afspraak of laat een afspraak maken bij de angst tandarts. En vraag degene die weet van je angst om mee te gaan.

Eenmaal bij de angsttandarts is het belangrijk aan te geven dat je echt bang bent. De angsttandarts maakt vervolgens een afspraak met je over de te volgen aanpak, ofwel een behandelplan op maat!

Ik heb al heel lang geen tandarts meer bezocht. Krijg ik de kosten dan wel vergoed uit mijn tandartsverzekering?

Ja, als je een tandartsverzekering hebt afgesloten, krijg je gewoon je rekeningen vergoed conform de voorwaarden van je verzekering. Raadpleeg je zorgverzekeraar wat er vergoed wordt van je begroting.

Waar zijn jullie gevestigd?

In Best, op de Rijn 1 en 2. Best ligt precies tussen Den-Bosch, Tilburg en Eindhoven. Ook bereikbaar met trein  NS-station Best en bus richting Eindhoven Airport. Uitstappen bij busstation Makro en Philips.

Wordt de behandeling van mijn kind ook vergoed?

Tot de leeftijd van 18 jaar wordt tandheelkundige zorg voor kinderen, met uitzondering van beugelbehandelingen en sommige implantaatbehandelingen, in principe 100% vergoed vanuit de basisverzekering.

Contact opnemen