Mondhygiëne

Wie van zijn tanden houdt, verzorgt ze goed en bezoekt regelmatig een mondhygiënist. Die weet alles van mondhygiëne. En dat is veel meer dan enkel goed poetsen. Hieronder leest u wat goede mondhygiëne inhoudt en waarom het zo belangrijk is. Bijvoorbeeld om tandvleesproblemen te voorkomen.

Oorzaken tandvleesproblemen

 • te weinig poetsen
 • niet goed of te hard poetsen
 • niet tussen de tanden poetsen
 • een zwakke algemene gezondheid
 • medicijngebruik
 • gewoonten zoals knarsen en nagelbijten

Bacteriën

De belangrijkste veroorzakers van mondproblemen zijn bacteriën. Door goed en regelmatig te poetsen verwijdert u de meeste bacteriën. Voor sommige (hardnekkige) bacteriën is goed poetsen trouwens niet voldoende. In dergelijke gevallen is bacteriologisch onderzoek nodig om aan te tonen welke bacterie of bacteriën de problemen veroorzaken. Soms is antibiotica, samen met een behandeling door de mondhygiënist en gevolgd door een goede mondhygiëne, nodig om de ontsteking te genezen.

Man is zijn gebit aan het flossen
 • Dé kliniek van Nederland
 • Hoge score klanttevredenheid
 • Uniek narcosecentrum
 • Tandtechnisch lab in eigen huis

Mondhygiëne en medicijnen

De algehele gezondheid en de mondgezondheid staan nauw met elkaar in verband. Iemand met een zwakke algehele gezondheid krijgt sneller mondproblemen. Met name mensen met diabetes en met astma vormen een kwetsbare groep. Zij hebben relatief vaak last van mondproblemen, zelfs als ze uitstekend poetsen.

Mondproblemen zijn soms een bijwerking van medicijngebruik, zoals bij astma. Mensen met astma gebruiken vaak een zogenaamde puffer. Die zorgt voor een droge mond en in een droge mond ontstaan gaatjes en tandvleesontstekingen sneller dan in een vochtige mond en geneest het tandvlees ook langzamer.

Wanneer naar de mondhygiënist?

De belangrijkste redenen waarom mensen naar een mondhygiënist gaan zijn:

 1. pijnklachten, bijvoorbeeld door bloedend of geïrriteerd tandvlees. Denk aan pijn bij het poetsen, klachten bij warm en/of koud eten of een zichtbare zwelling;
 2. doorverwijzing door de tandarts, die heeft geconstateerd dat er te veel ruimte zit tussen de tanden en het tandvlees (zogenaamde pockets) of juist om advies te krijgen hoe dergelijke problemen te voorkomen;
 3. bij verkleuringen van de tanden door tandsteen en aanslag.

Pijnklachten

Bij pijnklachten (bloedend of geïrriteerd tandvlees) zijn de problemen vaak nog te overzien. Na een behandeling door de mondhygiënist, gevolgd door goede mondhygiëne, zal het tandvlees zich doorgaans herstellen.

Pockets

Tandplak ontstaat doordat bacteriën in het tandsteen en speeksel in de mond op elkaar reageren. Als tandplak niet wordt weggepoetst, wordt het tandsteen. Tandsteen is hardnekkig; dat krijg je er zelf niet af. Het moet door de preventieassistente of mondhygiënist worden verwijderd. Hebt u een gezonde mond? Geen zorgen; in dat geval voelt u daar amper iets van.  

Blijft tandsteen te lang zitten, dan kan het tandvlees ontstoken raken. Dit is een ongewenste ontwikkeling, want een ontsteking die voortwoekert eet het bot als het ware op. De ruimte die dan ontstaat, noemen we pockets. 

Denk niet: zo’n vaart zal het niet lopen. Bloedend of pijnlijk tandvlees is een signaal dat u serieus moet nemen. Het probleem van ontstoken tandvlees is namelijk dat je het vaak niet voelt. Dat is met name zo bij rokers.

Roken leidt tot een slechte doorbloeding, wat voorkomt dat het ontstoken tandvlees gaat bloeden. U voelt dan helemaal niets van de ontsteking.

Bij sommige mensen staan de tanden al los in de mond zonder dat ze pijn hebben! 

Onthoud: kaakbot dat verloren gaat, groeit nooit meer aan! Wordt dit proces niet gestopt, dan kunt u één of meerdere tanden verliezen.

Wat doet een mondhygiënist?

Een goede mondhygiënist gaat met u in gesprek. Hij (of zij) stelt u vragen over uw gezondheid, eventuele klachten en poetsgewoonten. Eerst doet u uw verhaal. Daarna neemt de mondhygiënist een kijkje in uw mond om te zien wat er aan de hand is en wat de oorzaak van uw klachten is. Vervolgens stelt hij een behandelplan op, gebaseerd op zijn diagnose en uw wensen.

Discipline

Een goede mondhygiëne bereik je niet met een halfjaarlijks bezoek aan de mondhygiënist. De mondhygiënist geeft u instructies waarmee u de mondhygiëne op orde krijgt. Het echt werk doet u zelf. Thuis. Door de instructies nauwgezet op te volgen, is er een reële kans dat de tandvleesproblemen – en eventueel ook de slechte adem – zullen verdwijnen.

Bang voor de tandarts

Hebt u last van uw tandvlees? Wacht dan niet met actie ondernemen. Ook niet als u bang bent! CDC heeft namelijk speciale angsttandartsen en een speciaal narcosecentrum, voor een volledig pijnvrije behandeling.  

Een behandeling onder volledige narcose is een uitkomst voor mensen die (heel) bang zijn voor de tandarts. Immers: als u wakker wordt, zijn niet alleen uw tandheelkundige problemen (grotendeels) verholpen. Ook is uw gebit gereinigd!

Dat wil zeggen dat tandplak en tandsteen verwijderd zijn. Indien nodig reinigen we ook het worteloppervlak. Kortom: u begint dan met een schone lei! Een mooi moment om er samen met de mondhygiënist van CDC voor te zorgen dat uw mondhygiëne voortaan tiptop in orde is!

Poetsinstructies

Onder goed poetsen verstaan we: minstens twee keer per dag gedurende twee minuten. Zet de tandenborstel zachtjes op de overgang van tandvlees naar tand en beweeg van daar naar de bovenkant van de tand. Doe eerst de binnenkant en daarna de buitenkant. Poets vervolgens het kauwvlak van de tanden. Let op: goed poetsen betekent niet hard poetsen. Wie (te) hard poetst of een te harde tandenborstel gebruikt, beschadigt zijn tandvlees of poetst het tandvlees weg. Dat kan tot irritatie en ontsteking leiden.

Het belangrijkste is dat u goed poetst. Dat kan met een handtandenborstel. Het is echter bewezen dat een elektrische tandenborstel efficiënter poetst. Dat komt omdat die veel meer bewegingen maakt dan u zelf in twee minuten kunt doen.

Met een tandenborstel kun je niet goed tussen de tanden komen en krijg je eventuele etensresten en bacteriën tussen de tanden niet verwijderd. Daarom adviseert CDC ragertjes te gebruiken: kleine borsteltjes die verkrijgbaar zijn in verschillende diktes. Doe dit liefst iedere dag. Ragers werken, juist dankzij de borstelhaartjes, effectiever dan tandenstokers of flosdraad. Met flosdraad kunt u doorschieten, wat kan leiden tot bloedend tandvlees. CDC adviseert u graag hoe u een ragertje het beste kunt gebruiken en welke dikte voor u het beste is.

Het klinkt misschien raar, maar we adviseren u ook de tong te poetsen. Op de tong bevinden zich namelijk veel bacteriën. Tip: buig niet voorover, maar ga goed rechtop staan. Dan heeft u minder last van kokhalsneigingen. Begin met het puntje van de tong om aan dat kriebelige gevoel te wennen. Probeer daarna steeds een beetje verder naar achteren te komen. Dit kan met een tandenborstel, maar er zijn ook speciale tongschrapers en opzetstukjes voor elektrische tandenborstels te koop.

Er zijn allerlei soorten en merken tandpasta, bijvoorbeeld met of zonder fluor en tandpasta voor gevoelige tanden. Weten welke tandpasta het beste bij u past? Vraag het uw mondhygiënist!

Dat ligt aan de ernst van de aandoening. Als er alleen maar sprake is van ontstoken tandvlees, dan is de kans op herstel groot, op voorwaarde dat u gemotiveerd en gedisciplineerd bent! De mondhygiënist kan het niet alleen; het is teamwork. Als u de instructies thuis nauwgezet opvolgt, is de kans op herstel groot.

In dat geval gaat u, nadat u bij de mondhygiënist bent geweest, naar een parodontoloog (een tandarts die gespecialiseerd is in tandvlees en kaakbot). Soms, als de botafbraak al vergevorderd is, zijn de tanden en kiezen niet meer te behouden. De oplossing is dan een implantaat met een kroon erop of, bij verlies van meerdere of alle tanden, een kunstgebit, een klikgebit of een vaste brug op implantaten.

Adviesgesprek

U verdient het om een mooie glimlach te delen met familie en vrienden! Reserveer een adviesgesprek bij CDC en zet de stap naar een mooi én gezond gebit.