Tandsteen

Tandsteen is verharde tandplak. Je zou ook kunnen zeggen: het oudere broertje van tandplak.

Aan tandsteen kleven twee belangrijke nadelen:

  • het ziet er niet fraai uit
  • het is schadelijk voor je gebit

 

Tandsteen ontstaat doordat de zouten in uw speeksel het aanwezige tandplak verharden. Zoals de naam al doet vermoeden, is tandsteen hard. En: hardnekkig. Heeft het tandsteen zich eenmaal gevormd, dan krijgt u het zelf niet weg. Hoe lang, hard en goed u ook poetst.

Er zijn twee soorten tandsteen:

  • tandsteen boven het tandvlees
  • tandsteen onder het tandvlees

 

Tandsteen boven het tandvlees is niet mooi. Het vormt een geel of soms bruin laagje, net boven het tandvlees. Het voelt onprettig aan. Stroef. Het tegenovergestelde van wat je voelt als je net je tanden hebt gepoetst. Tandsteen boven het tandvlees kan het glazuur aantasten, wat kan leiden tot gaatjes.

Tandsteen onder het tandvlees zie je niet. Misschien voelt u het ook niet. Maar ondertussen tast het wel uw tandvlees aan. Als dit proces niet op tijd wordt gestopt, raakt het tandvlees ontstoken en kan kaakbot verloren gaan, met mogelijk het verlies van een of meer tanden als gevolg.

Waaraan herken je (on)gezond tandvlees? Gezond tandvlees is roze van kleur en bloedt nooit. Ongezond of ontstoken tandvlees is roder van kleur. Het is wat gezwollen en bloedt sneller. De ontsteking zorgt voor een onfrisse adem.

Wat kan CDC doen?

Heeft u tandsteen, dan heeft u hulp nodig. U kunt tandsteen namelijk niet zelf verwijderen. Al was het maar omdat u niet zelf de achterkant van uw tanden kunt bekijken. Ons advies: neem contact op met CDC. Ons preventieteam en onze mondhygiënisten verwijderen uw tandsteen zorgvuldig en pijnloos. Het resultaat: een mooier en sterker gebit, zonder tandvleesproblemen.

Wat kunt u zelf doen?

Veel gebitsproblemen zijn te voorkomen door zorgvuldig te poetsen. Wat verstaan we onder ‘goed’? Minstens twee keer per dag poetsen en minstens twee minuten per keer. Wat ook goed helpt tegen de aanmaak van tandsteen, is regelmatig flossen. Doe dit wel voorzichtig, zodat u uw tandvlees niet onnodig irriteert.

Vermoedt u dat u tandsteen hebt? Laat het niet op zijn beloop en maak snel een afspraak voor een adviesgesprek.

  • Dé kliniek van Nederland
  • Klanttevredenheid van 8,6
  • Uniek narcosecentrum