Gewone tandarts: even geduld a.u.b.

Stel, u gaat naar een ‘gewone’ tandarts om een kroon of een brug aan te meten. Hoe gaat dat dan? De tandarts maakt een afdruk van de tanden die moeten worden nagemaakt; het zogenaamde ‘happen’. Hij stuurt deze afdruk door naar een tandtechnisch laboratorium. Daar wordt uw prothese, kroon of brug gemaakt. Na een paar weken gaat u terug naar uw tandarts om het bewuste element te laten plaatsen.

CDC werkt anders. We hebben ons eigen tandheelkundig laboratorium in de kliniek. Daar maken 15 tandtechnici dagelijks onze eigen protheses (‘kunstgebitten’), kronen en bruggen.

De lijnen tussen onze tandartsen en tandtechnici zijn kort. Ze lopen regelmatig bij elkaar binnen. De afstemming verloopt soepel en snel.

Kunststof of porselein

Bij CDC houden we rekening met uw wensen én met uw portemonnee. Zo heeft u bij een vaste brug op implantaten – onze mooiste oplossing – de keuze uit kunststof tanden of porseleinen tanden. Tanden van porselein zijn duurder maar ook mooier. Ze worden laagje voor laagje opgebakken. Daardoor zijn er meer mogelijkheden voor kleurnuances binnen de tanden, wat zorgt voor een natuurlijker effect. Ook bepaalt u zelf hoe wit uw tanden worden.

IMG 4
  • Dé specialist in het perfectioneren van uw gebit
  • Een totaaloplossing die u volledig ontzorgt
  • Persoonlijke begeleiding en maatwerk
  • Uniek narcosecentrum voor een pijnloze behandeling

Kunstgebit

Voor een prothese (kunstgebit) worden alle tanden in uw boven- en/of onderkaak getrokken. U krijgt dan meteen een tijdelijke prothese – u verlaat dus nooit zonder tanden onze kliniek!

Deze noodprothese heeft nog niet het maximale comfort. Dat komt omdat uw kaak – nadat uw tanden zijn getrokken – wat zal slinken. Na een aantal weken is uw kaak tot rust gekomen. Dat is het moment waarop we uw tijdelijke prothese opvullen en aanpassen aan de nieuwe vorm van uw kaak. ‘Rebasing’ noemen we dat.

Van kunstgebit naar klikgebit

Veel cliënten van CDC met een prothese kiezen na een halfjaar voor een klikgebit, met name voor de onderkaak. De reden daarvan is dat een prothese bijna altijd wat speling heeft. Het is uitneembaar en zit niet vast. Een klikgebit zit beduidend vaster, al is óók een klikgebit uitneembaar.

Waarom na een halfjaar?

Omdat u in principe na zes maanden van de zorgverzekeraar een aanvraag mag indienen voor een klikgebit in de onderkaak. Voor de bovenkaak moet u meer geduld hebben. De meeste verzekeraars vergoeden een klikgebit voor de bovenkaak pas vijf jaar na de ‘volledige extractie’: het trekken van alle tanden.

Af en toe, als we daar een goede reden voor zien, vragen we al binnen vijf jaar een vergoeding aan voor een klikgebit in de bovenkaak. Soms wordt zo´n verzoek toegekend, soms ook afgewezen. Als verzekerde kunt u altijd tegen een beslissing van uw zorgverzekeraar in beroep gaan.

Van noodprothese via definitieve prothese naar klikgebit

Een noodprothese slijt sneller dan een definitieve prothese. Het is daarom raadzaam op tijd over te stappen naar de definitieve prothese. Wilt u door naar een klikgebit? Dan is een definitieve prothese een tussenstap die u niet mag missen. Uw zorgverzekeraar vergoedt uw klikgebit namelijk alleen als u een definitieve prothese hebt gehad. In één keer door van noodprothese naar klikgebit mag dus niet van uw zorgverzekeraar. Dan wordt er niet vergoed.

Als uw definitieve prothese klaar is, mag u de noodprothese houden. Ons advies: bewaar hem. Want stel, u laat uw definitieve prothese kapot vallen. Dan zit u een aantal dagen zonder tanden. Geen fijn idee, wel? Als u de noodprothese nog heeft, heeft u in ieder geval een prothese waarmee u naar buiten kunt, ook al zit die waarschijnlijk net wat minder lekker.

Een gebit in één dag

CDC kan in principe in één dag een gebitsprothese maken:

  • ’s ochtends maken we een afdruk van uw tanden
  • vervolgens worden resterende tanden getrokken
  • ’s avonds gaat u met uw nieuwe tanden naar huis.

Er is slechts één maar: voor onze planning is het nodig om te weten of dit voor u belangrijk is. Als u erop prijs stelt in één dag geholpen te worden, geeft u dat dan s.v.p. nadrukkelijk aan. Dan kiezen we in overleg met u een dag waarop we deze belofte kunnen waarmaken.

Nota bene: als u al een vaste brug op implantaten heeft en u wilt een nieuwe, met kunststof tanden, dan wordt die altijd in één dag gemaakt. CDC laat u nooit zonder tanden naar huis gaan.

Bij porseleinen tanden werkt het iets anders. We maken dan een afdruk van uw oude vaste brug. Die tanden moeten worden gebakken. U gaat met uw oude vaste brug naar huis. Na twee weken is uw nieuwe vaste brug klaar om te worden geplaatst.

Oplossingen op maat

Boven en/of onder alle tanden trekken is een ingrijpende maatregel. Als dat niet nodig is, doen we het liever niet. Tanden die in orde zijn, sparen we het liefst. Toch wilt u een mooie tanden waarmee u zorgeloos kunt lachen en kauwen. In dat geval kan een frameprothese een oplossing zijn. Ook frameprotheses worden bij ons in huis gemaakt in ons eigen tandtechnisch laboratorium.

Een frameprothese (een rijtje kunsttanden) is een stabiele oplossing die minder ingrijpend is dan een volledige prothese. De prothese valt met klemmetjes om bestaande tanden heen; dat geeft stevigheid. Soms zijn deze klemmetjes zichtbaar.

Kosten protheses

De kosten van protheses lopen erg uiteen. In hoeverre deze kosten worden vergoed, hangt af van drie factoren:

  • uw leeftijd
  • hoe u verzekerd bent (alleen basisverzekering of aanvullende tandverzekering)
  • of er sprake is van een medische noodzaak

Wilt u precies weten wat er nodig is en wat dat kost? Vraag dan een adviesgesprek aan. We maken dan een behandelvoorstel met verschillende mogelijkheden en de prijzen die daarbij horen. Onze zorgconsulenten zoeken graag voor u uit welke kosten uw zorgverzekeraar vergoedt en welke kosten voor uw eigen rekening komen.

Adviesgesprek

Precies weten wat er nodig is? Plan een adviesgesprek in door uw naam en telefoonnummer achter te laten. Tijdens dit gesprek onderzoeken we de staat van uw gebit en luisteren we naar wensen. We leggen u altijd verschillende oplossingen voor en u bepaalt zelf of u de behandeling voortzet.