Tandvleesproblemen

  • Doet uw tandvlees bij zelfs de lichtste aanraking al pijn?
  • Bloedt uw tandvlees bij elke poetsbeurt?
  • Ziet uw tandvlees er ongezond uit?
  • Doen uw tanden pijn als u een warme of koude drank drinkt?

Dan hebt u waarschijnlijk tandvleesproblemen.

Waaraan herken je (on)gezond tandvlees? Gezond tandvlees is roze van kleur en bloedt nooit. Ongezond of ontstoken tandvlees is roder van kleur. Het is wat gezwollen en bloedt sneller. De ontsteking zorgt voor een onfrisse adem.

Ontstoken tandvlees

Het eerste stadium van ontstoken tandvlees wordt gingivitis genoemd. Dit is normaal gesproken door dagelijkse goede reiniging met poetsen, flossen, tandenstokers of ragers nog te verhelpen. Ook de tandarts of mondhygiëniste kan een grondige reiniging doen, onder meer door net onder het tandvlees het tandplak en/of het tandsteen te verwijderen.

Wordt gingivitis niet verholpen, dan kan de ontsteking ernstiger worden en overgaan in parodontitis. De ontsteking gaat dan verder onder het tandvlees en kan zelfs het kaakbot aantasten. Het tandvlees trekt zich verder terug, tanden en kiezen komen los te staan. Gevolg: pijnlijk tandvlees.

De bacteriën die parodontitis veroorzaken, zijn gevaarlijk voor de gezondheid. U slikt ze namelijk door. Ze belanden in uw maag en worden opgenomen in het bloed, waarna ze hart- en vaatziektes, een beroerte of een vroeggeboorte kunnen veroorzaken. Blijf er dus niet mee rondlopen!

Teruggetrokken tandvlees

In een gezonde mond ligt het tandvlees netjes om de tanden en kiezen. Gevoelige tandhalzen ontstaan alléén wanneer het tandvlees is teruggetrokken. Dat terugtrekken kan worden veroorzaakt door poetsen met een te  harde borstel of door parodontitis. Laat dit niet op zijn beloop, maar maak zo snel mogelijk een afspraak voor een adviesgesprek. Terugtrekkend tandvlees komt namelijk niet meer terug. Als u niks onderneemt, riskeert u grote gebitsproblemen.

Opgezwollen tandvlees

Het tegenovergestelde van teruggetrokken tandvlees komt ook voor: gezwollen tandvlees. De zwelling kan verschillende oorzaken hebben, zoals gingivitis, parodontitis, roken, hormonen en chemotherapie.

De beste remedie tegen tandvleesproblemen is goed poetsen. Wees lief voor uw gebit en gebruik een borstel met zachte haren. Een andere tip: los een theelepel tafelzout op in een kopje warm water en spoel daarmee uw mond (gorgelen). Slik het water niet door.

Hebt u last van bloedend, gevoelig of terugtrekkend tandvlees en wilt u hier vanaf? Maak dan een afspraak voor een adviesgesprek. Wij adviseren u graag over mogelijke behandelingen en plannen desgewenst voor u een afspraak in bij de tandarts of mondhygiëniste.

Portrait of a mature man flossing his teeth
  • Dé kliniek van Nederland
  • Klanttevredenheid van 8,6
  • Uniek narcosecentrum